loading...

"Виждаш тялото ми или виждаш душата ми?"... Великият светец на Кашмир казал това на поклонници, докато гола жена танцувала пред тях. Това може да е казано преди стотици години, но за много жени все още оттеква като въпрос. В тази модерна епоха толкова много се фокусираме върху физическото, че въпросът за възрастта, теглото и формата на телата ни се превърна в занимание на нашите мисли. За съжаление ние растем в общество, където сме обусловени да вярваме, че нашия физически вид отразява стойността на това, което сме. Ето защо не е изненада, че нарушения като анорексия, булимия и депресия се увеличават главно при жени от западните страни. Ако по-голямата част от вашата идентичност се базира на вашия външен вид, ще направи живота ви лишен от смисъл и стойност. Все пак, има жени, които отказват да приемат такива ограничени гледни точки и чрез практиката на йога започват да претендират за вътрешната си сила и да освободят Богинята в себе си.

В традиционната йога физическото тяло , няма толкова силно значение. Акцентът е върху качеството и количеството на "енергията", която позволява на тялото и ума, да се синхронизират, така че самостоятелно да се реализират. Йогическата философия гласи, че всеки човек е съставен от пет обвивки /koshas/. Физическото тяло прави външната обвивка, която е резултат от вътрешната вибрация. Тъй като, вътре в нас обвивките и вибрациите стават най-финни и връзката ни с безкрайното съзнание се задълбочава. В скорошно проучване за ползите от йога при лечението на хранителни разстройства, обсъдени в качествени здравни издания бе установено, че хранителните нарушения са "Външна форма на израз", "Духовен глад, изразени чрез тялото". От това става ясно, че много жени имат чувство на поттискане на вътрешният си потенциал, но нямат средства или насоки, за да го изследват и изразят външно. В търсене на израз на този потенциал, те буквално започват да "ядат" в себе си.

Шанкаракая пише в известната си текст, Саундрая Лахири, "Без Шакти, би ли могъл Шива да създаде нещо?". В Тантра йога, традиционно жените често са смятани за по-висши, отколкото мъжете. Това е вярването, че пробуждане може да се случи много по-бързо в тялото на жената благодарение на чакрата /mooladhara/, която е в много по-достъпна позиция. Можете да я докоснете. Може би това е така, защо жените са предназначени да имат много по-силна връзка между вътрешната и външната им същност, отколкото мъжете. Мъжете могат да бъдат в състояние да достигне високо ниво на осъзнаване, но често те няма да имат същите способности да го изразят, както жените могат. Например, вътрешните състояния на жената често могат да се видят отразени външно, като прояви на нежност, състрадание и любов към красотата. Така след практиките на йога, жените могат да бъдат вдъхновени да достигнат тяхното духовно равновесие. Менструалния цикъл на жената е един от най-драматичните аспекти на женската физиология. Но за съжаление повечето западни жени имат слаб интерес или разбиране към сложният процес на тяхната репродуктивна система. Жените често се оплакват, че менструация е дразнещо неудобството, което те биха предпочели да го няма. Въпреки това, в традиционната йога менструация се възприема като време на мощен поток от енергия и духовност за една жена. Това е ценно време за жените да практикуват по-интроспективени техники като медитация и йога нидра. Интензивният физически, емоционален и енергичен заряд, който може да бъде усетен от жените през това време може да бъде отличен портал за духовен растеж. Чрез свързване към божественото в рамките на едно женско тяло може да се научите да излизате извън рамките на своята физическа черупка.Жените винаги са играли важна роля в историята на йога, може би, защото на физическо, психическо и емоционално ниво капацитета им е висок за божественото съзнание и растеж. Така че това е така обезсърчаващо да видя толкова много жени, особено от западните култури, да губят шанса за достъп до техния духовен потенциал. Жени, които прекарват толкова много време върху повърхностните аспекти спрямо себе си, има опасност да забравят за мъдростта, състраданието и по-високата осведоменост, която е тяхното рождено право. За щастие, обаче, чрез следване на принципите и практиките на йога, жените могат да получат насоки, да сенаучат да надхвърлят себе си, както и да освободят богиня в себе си.

~Candice Storey~