loading...

ДУХОВНО ПЪТУВАНЕ В НЕПАЛ - 10.2018


24.10.2018 - 3.11.2018
Записване Галерия

НЕПАЛ
24.10.2018 – 03.11.2018


24.10.2018, ср. – полет София Катманду

25.10.2018, чт  - Вътрешен полет Катманду – Лумбини

В Лумбини е роден Буда и е свещено място, което се посещава от много будисти от цял свят. Тук право да издигнат манастир имат всички будистки общности  и различни държави са построили такива – Япония, Китай, Тайланд, Корея. Ще посетим някои от будистките храмови комплекси. Медитацията ни на едно от тези места ще е за свързване със светлината и извисената душа на Буда. Нощувка в Лумбини.

26.10.2018, пт
Разглеждане на Лумбини. Вътрешен полет Лумбини– Катманду.
Катманду е столица и най-голям град в Непал. Основан е преди 1300 г. Сегашното му име произхожда от Кащамандап (дървена къща) заради манастир, построен през ХII в. в самия център от ствола на едно дърво - това е най-старата сграда в долината Катманду, символ на красота и изящество. Нощувка в Тамел – старият град, разположен в сърцето на Катманду.

27.10.2018, сб
Преди обяд ще бъдем в Сваямбхунат - една от най-известните ступи в света, най-старата по рода си в Непал, и най-свещеното място в държавата. Сваямбхунат означава "самосъществуващ" и легендата разказва, че той е роден от лотосов цвят, пораснал в средата на едно езеро, което веднъж се е разпростряло в долината на Катманду. Най-големият образ на Шакямуни Буда в Непал е разположен на пиедестал в западната част на ступата. Статуи и светилища на будистки и хиндуистки божества запълват комплекса на ступата.

Следобед ще се пренесем в духа на династията Малла, която управлява  Непал през 17 в. Най-известните и добре съхранени сгради от този период са разположени на централният площад Дурбар.  Тук са кралския дворец, с неговите седем вътрешни двора; поредица индуистки храмове с вид на пагоди, Златната порта, храмовият комплекс Хануман Дхока, Храмът-манастир на живата богиня Кумари. Нощувка в Катманду.


28.10.2018, нд
Днес е денят за Патан – градът на красотата. Някога столица на едно от трите княжества, от които произлиза Непал, в наши дни градът фактически се е слял с Катманду, и придвижването до него е изключително бързо и лесно.
Според древните анали, Буда и ученикът му Ананда са живяли тук известно време. През 250 г.пр.н.е. индийският император Ашока е построил четири ступи с надписи. Разцветът на града е бил по време на династията Малла през XVI – XVIII в., когато са работили школи за художници, архитекти и приложници.

В съвременния Патан има множество забележителности, наследство от хилядолетната история на града. Впечатляващ е градският дворцов площад и сградите около него. Изящни пагоди и стари будистки манастири допълват старинния дух на града.
Нощувка в Катманду.

29.10.2018, пн
Боднат е другата най-почитана ступа в Непал. Погледната отгоре, тя изобразява свещена янтра, в която са вплетени всички елементи, съградили Вселената. В горния край на ступата са изобразени всевиждащите очи. Будистите приемат, че това са очите на Буда, друга популярна теза обаче ги сочи като очите на лемурийците, населявали Земята преди нашата човешка раса. На това така свещено и почитано място, всеки сам, потъвайки във вътрешната си мъдрост, ще усети кое твърдение най-много резонира в него.

Пашупатинат е следващата стъпка, която ще ни изправи много директно срещу най-големият страх в живота ни – този от смъртта. Това място не е за всеки, затова и ако почувствате, че не сте готови за него – не насилвайте себе си. Пашупатинат е свещено място за индусите, в което те идват, за да умрат. Пред храма тече свещената река Басмати, по която са изградени кремационни площадки. Кремациите се извършват на открито, а след това прахта се изсипва в реката. Стряскащо на пръв поглед, но за тях е абсолютно нормално. Дори има специална зала, в която могат да доведат умиращия и той да дочака там смъртта си. Капацитетът на храма е 40 кремации на ден, така че вероятността да избегнем такава е много малка. 
Нощувка в Катманду.

31.10.2018, ср
Бхактапур - градът на пламенно вярващите е все още малък град, като жива картина от Средновековието, който почти е избегнал осакатяващия западен туризъм. Неговата впечатляваща архитектура и скорошната едромащабна консервация (най-всеобхватната в Непал, благодарение на финансиран от германци проект) се дължи на престижа му на бивша столица (от 1200 г.) на едно от четирите независими княжества в долината Катманду. Градът се развива бързо още в древността заради своето местоположение на главния търговски път между Тибет и Индия. Благодарение на добре запазения си дворцов комплекс и съхранената архитектура на историческия център, градът е вписан в листата за световно и културно наследство на ЮНЕСКО. Една от най-впечатляващите забележителности са дворецът на 55–те прозореца. Това е и нашето място за посещение днес.

Всички, които искат да се докоснат до спиращите дъха върхове на Хималаите и най-великият сред тях Еверест, могат да направят това, с едночасов полет с малък самолет. Ще помогнем с организацията за него, но тъй като това не е част от общата програма на групата, който желае, си заплаща сам летенето, което е около 180 долара.
Нощувка в Катманду.

01.11.2018, чт - Полет Катманду – Покхара
Покхара е изключително красив град, разположен на брега на езерото Фева. Обграден от осемхилядниците на масивът Анапурна, той ни дарява спиращи дъха гледки към Хималаите и спокойна атмосфера. 
Ще й се насладим, разхождайки се с лодки по езерото Фева. Ще се изкачим и до красивата Ступа на мира, построена от будистки монаси с цел разпространението на мира по цял свят. Намиращите се в нея четири статуи на Буда, донесени от Япония, Виетнам, Непал и Китай, символизират дружбата между всички народи.
Нощувка в Покхара.

02.11.2018, пт
Този последен ден от престоят ни в Катманду ще ни позволи още веднъж да оставим погледът ни да се рее сред висотите на Хималаите, за да изведем навън чрез тях своите непроявени върхове.
Ще започнем денят си много рано сутринта, отправяйки се към Саранкгот, за да се насладим на невероятен изгрев над Хималаите (ако времето е щедро към нас и планината ни открие себе си).

Друг начин, по който можем да направим това е с парапланер. Тук има множество школи по парапланеризъм, които предлагат полети, подходящи и за напълно начинаещи. Гледката към масива на Анапурна е зашеметяваща и незабравима. Като на длан се разгръщат Южна Анапурна 7219м, Хиунчули 6434м, южната стена на Анапурна 8091м, Мачапучаре 6995м, Гаганпурна 7454м и Анапурна3 7555м и горната част на Даулагири 8167м.
 
Следобед ще посетим водопадите Дейвис, пещерата Махендра и тибетското селище, в което живеят тибетците, дошли тук след китайската окупация. Ще се потопим в семплата, но дълбоко въздействаща тибетска архитектура на това място, кулминация на което е будисткият манастир – гомпа.  /В периода от 1959 г. до 1962 г. приблизително 300 000 бежанци емигрират в Непал от съседен Тибет, след като той бива анексиран от Китай. Нощувка в Покхара.

03.11.2018,сб  - полет Покхра – Катманду – София

Цената за това споделящо пътуване е 910 евро и се организира с помощта на туристическа агенция „Круиз гуру“. Тя включва цялостната организация по пътуването и престоя ни, нощувките, трансферите и застраховка на стойност 10 000 евро.
Самолетните билети за международният и вътрешните полети се заплащат отделно.
За записване е необходимо да заплатите аванс от 300 евро до 15.06.2018 г. по банков път или на място в Йога Дивали – София, бул. Витоша 93, както и да попълните заявление – декларация.

Водещи ви, и водени в това съпреживяване, сме отново Даниела Събева и Мариана Стоева. Може да се свържете с нас на тел: 0988 357 813 – Дани и 0888 76 76 36 – Мери.

 

Цена: BGN 1820

Инструктори: Даниела Събева

Място на провеждане: Непал