loading...

Хатха/Класическа Йога

Цени

Инструктори: Биляна Вачева, Елена Михайлова, Светлана Русева, Николина Пелова, Миряна Иванова, Мария Илиева, Людмил Дренски, Анастасия Панайотова, Румяна Григорова, Натали Ранчева

Хатха/Класическа Йога е най-разпространената и позната форма на йога в света. Тя използва позите (асани) и осъзнатото дишане (пранаяма) в комбинация с насочване на мисълта за постигане на осъзнатост, издръжливост и гъвкавост, способност за отпускане и почивка. Нейната основна философия е грижата за физическото тяло на човека, поддържането и съхраняването му в естественото и нормално състояние на здраве.

Много от съвременните хора издигат в култ грижата за своите тела, с убеждението, че те са тяхната основна същност. Докато за Хатха/Класическа Йога физическото тяло е средство за развиване на висшата същност на човека. Тя го усъвършенства, за да служи то в творческия процес на духовното израстване.

Освен така популярните асани (различни пози), Хатха/Класическа йога използва дихателни техники (пранаяма), методи за релаксация и концентрация на съзнанието, мудри (система от жестове на ръцете), бандхи (задържане на жизнената енергия в тялото), различни пречистващи практики.

Нива и практики


Групите са разделени на начинаещи, средно напреднали и напреднали.
Започва се с по-лесни физически пози, дихателни практики и релаксация. В началните нива основният фокус е Антиревматичната серия (Паванмуктасана 1), чиято цел е раздвижване на ставите, отпускане на мускулите и премахване на енергийните блокажи. В практиките се набляга на осъзнаването и релаксацията.
Постепенно се преминава към по-напреднали пози и техники. Включени са и много силни медитативни практики, като Йога Нидра, Аджапа Джапа, Антар Мауна и др.
Целта на практиките е да хармонизират човешката личност на всички нива - физическо, енергийно, умствено и емоционално.

Йога за начинаещи


Йога за начинаещи е вашата възможност да се запознаете с класическите принципи и подходи в йога, като основен фокус на практиката е да се погрижим за добрата форма и тонуса на нашето тяло,  да го заредим със сила и баланс, за да може по-добре да ни служи в динамичноto ежедневие. Йога за начинаещи е насочена към поддържане на здравето ни в добра форма.

Комплексите от асани в тази практика са основно средство за постигане на гъвкавост и издръжливост. Ще се научим да разчитаме сигналите на тялото си; да го отпускаме и релаксираме, редувайки динамика и покой. Ще усвоим техники за разтоварване от  ежедневния стрес, който неусетно трупаме.
Дихателните упражнения, в комбинация с насочването на мисълта към различните части на тялото, също помагат да овладеем стреса и съхраним енергията си.

Практиките за начинаещи са насочени към раздвижване на ставите и гръбнака чрез различни комплекси от асани, активиране на силата в основните мускулни групи в тялото, както и на освобождаване на напрежението в тях - чрез осъзнаване и релаксация.
Така се ускорява процеса на изчистване на токсини от тялото, както и освобождаване на блокажи от различни проблемни зони.

Целта на практиките е по щадящ начин да хармонизират нашата личност чрез древните методи на йога – така тялото ще е в добра форма, умът пречистен, а емоциите в баланс. Ежедневието ни ще е изпълнено с повече здраве и тонус, а ние ще сме по-радостни от това което СМЕ!

Хатха йога  за начинаещи е подходяща за хора от всички възрасти, и при редовна практика, за кратко време ще почувствате тялото си по-здраво и жизнено, а тонуса си повишен!