loading...

Храненето и хемоглобинът

Как повиших хемоглобина в посления триместър от бремеността без лекарства и без месо

Предизвикателството:
Бременността е интересно време. Време, в което може да разбереш много за себе си – преживяваш толкова много нови неща, повечето от които страхотни. Е, понякога се появяват и някои неразположения и проблеми, но и от реакцията ти спрямо тях може да научиш повече за себе си.
Понижаването на хемоглобина е един от често срещаните проблеми през бременността. Както повечето жени и аз се сблъсках с него, особено осезаемо от шестия месец нататък. Усещах отпадналост, виене на свят и понякога имах чувството, че светът се сгромлясва върху ми, а приятелите ми реагираха на бледостта и сенките под очите. В мерни единици хемоглобинът ми беше паднал от 127 в начало до 105 към края на шести месец. Долната граница при бременните е 110 и знаех, че ниският хемоглобин е опасен, както за майките, така и за бебетата.
В случай като този обикновено лекарите предписват желязосъдържащи препарати (лекарства) и налагат промени в храненето. Лекарката, която проследяваше бременността ми не харесва препаратите, защото имали нежелани странични действия – дразнят стомаха, водят до запек. Все проблеми, към които така или иначе сме предразположени в този период, затова и не настояваше да ги приемам. Обещах, че ще се опитам да подобря нивата с хранене. Имах месец време до следващите кръвни изследвания и заканата ми беше да бъде качен с поне 10 единици!

Храненето и хемоглобинът:
Много се е писало за желязото в храните и неговата усвояемост – в кои храни се съдържа най-много, кое се възприема най-добре от телата ни. Твърди се, че желязото в червеното месото е най-лесно усвояемо, дори и да е така, с напредване на бременността съвсем отказах месото. От една страна не би беше никак вкусно, от друга – все по-неприятно ми ставаше да ям нещо, което преди това е било живо. Имах някаква базова представа за богатото на желязо безмесно хранене покрай постите, които спазвах преди забременяване. Все пак се допитах до вегетарианските сайтове, както и до приятелка, която доскоро беше в моето положение и не яде месо от години. Започна да се оформя хранителна стратегия....
Списъкът с желязосъдържащите храни от растителен произход е дълъг, много от най-най-най любимите ми хапванки подадаха в него, но преди да споделя част от тях с вас, няколко важни принципа за лесно усвояване на растителното (или не-хема) желязо:
1.    Калций и желязо – супер, но не и в едно хранене! Кацият намялява усвоямостта на желязото. Ето защо разделих храненията си на „железни” и „калциеви” и в един ден имах 3:2 в полза на калциевото, а на другият ден – в полза на желязното.  Да, досадно е да се следи кое какво съдържа, да, иска отказ от любими комбинации, но си заслужаваше да опитам.
2.    Витамин С и желязо – перфектно! Витамин С повишава усвояемостта на желязото. Хем лесно, хем по-вкусно. Тук не очаквах никакви трудности при спазване на принципа.
3.    Кофеин и желязо – лош избор! След желязно хранене не се пият кофеинови напитки, защото се намялява резорбацията му. Реших да не се лишавам от любимото ми кафе, когато разбрах, че чакам дете, а и късичкото еспресо в италиански стил съдържа най-малко кофеин за сметка на плътния кафе вкус. Все си мисля, че кафето ми дава повече радост, отколкото вреди на детето ми, но започнах да го пия или при калциева закуска, или предиобед два часа след желязната закуска.
Трите принципа продъжавам да ги спазвам и досега, вече на финала на бременността ми. Разбира се, без вманиачаване и със спорадични отстъпления, все пак салатата от пресен спанак и рукула със сирене и орехи е греховно вкусна!
Храните, богати на растително желязо са много, надали ще ги изчерпя с този списък. Тези, на които наблягам са: първенецът -  червеното цвекло – основно сурово на салата с други зеленцуци или на сок с цитрусови плодове; зелени листни зеленчуци и подправки – рукола, спанак, магданоз (все пак умерено количество от подправката), различните листни салати; бобови – соя (тофу, пастет, кълнове, печена), леща, боб; пресни плодове – червено грозде, сини сливи през ранната есен; най-различни ядки и тахан; зърнени култури   – овесени ядки, елда, просо; сушени плодове – фурми, кайсии, сини сливи, когато настъпи късната есен.
Хранителните добавки също допренесоха за повишаването на хемоглобина. В аптеките и магазините за органични храни може да се намерят много приятни на вкус и без никакви странични действия желязосъдържащи сиропи от билкови екстракти и плодове. Пчелният прашец е другият съюзник. Четох, че се усвоява най-добре разтворен в кисело мляко или мед. Първият вариант отпадна, поради принцип 1, с мед ми се струваше, че трябва да изям доста мед, за да хапна малко от прашеца, ето защо измислих друго - вечер слагам 1 голяма супена лъжица прашец в 30-50 мл. вода и една нощ стои в хладилника, на сутринта разбивам хубаво и след като изпия водата хапвам малко мед.

Визуализацията:
Споделяйки с Дани (Даниела Събева, йога инструктор в Дивали йога студио) за проблема ми, тя ме посъветва да приемам пчелен прашец и ми разказа за своя приятелка, която е успяла да повиши хемоглобина си с визуализация. Нищо не ми костваше да опитам с моя си визуализация.
Не съм много запалена по духовните практики, но още от дете имам опит с насочената представа за преодоляване на някакви здравни проблеми – болка или температура.  Достатъчно ми беше да им дам форма и цвят и да си представям как се стапят, избледняват или биват преборвани от добра и светла сила и не рядко това сработваше. Сега обаче научих, че е добре да си представяш не процесът на промяната, битката, а „фактът” или резултатът - това, което искаш да се случи, като вече станало. Йога практиката от бременността с медитация и визуализация също допринесе за лесното намиране на моята картина за добър хемоглобин. Кратки принципи на моята визуализация:
1.    Използване на мои образи, с които се чувствам спокойна.
2.    Представяне на висок хемоглобин като реално съществуващ факт, а не процес на повишаване.
3.    Полагане на все пак реални цели – няма как от раз да се постигнат 10-те желани единици.
4.    Кратки сесии по няколко пъти на ден, без да имам строго фиксирани моменти.  Да не се чувствам притисната „задължително” да напрявя визуализацията.
5.    Увереност и задоволство, че правя нещо добро за себе си.
Как сработи при мен... Картинното представяне оттадавам на прекаляването с др. Хаус преди време.
Позата: отпускам се напълно в удобна поза – седнала, легнала. Най-лесно ми е, когато очите са затворени.
Визуализацията:  представям си тялото в заетата поза – погледнато отгоре или отстрани.  Вижам кръвоносната ми система как достига до всяко кътче от тялото, как работи тихо, но неспирно, чувам шума на кръвта, виждам кръвоносните съдове отвътре и кръвта по тях – тъмна и плътна за вените, много алена и подвижна в артериите. Приближавам кадъра и мога да видя кръвните клетки – елипсовидни, червени и блестящи. Прониквам и в тях и попадам в нещо като лаборатория, в които има модерни екрани, показващи много скали. Най-важната за мен скала е тази на хемоглобина, която намирам веднага, без да се заглеждам в другите. Всяка стойност на хемоглобина е с разрядка 5 единици – виждам поетапно всяка от стойностите на скалата като малко пулсиращо в ярко червено правоъгълниче на екрана и отделям достатъчно време за осъзнаването на всяка от тях една по една: 90 – силно пулсираща, 95 – силно пулсираща, 100 – силно пулсираща, 105 – силно пулсираща, 110 – силно  пулсираща,115 – силно пулсираща. Задъражам  образа на скалата още малко и се радвам на видяното, чувствам се добре.  Откъсвам се плавно от визуализацията.
Седмица-две визуализирах със стойност 115, през следващите седмица-две увеличих скалата с още 5 единици.

Резултатът:
След месец и половина хемоглобинът ми беше 118. Продължавам да го поддържам в добри стойности и според последното изследване. Спазвам принципите на храненето и приема на хранителните добавки все толкова често, колкото в ударния период. Намалих визуализациите на няколко в седмица или по-скоро хемоглобиновите изместих с тези, които ме подготвят за раждането на детето ми.
Надявам се споделянето на моя опит да подтикне някого на моето място да открие своите начини за справяне с хемоглобинното предизвикателство.

Леко и весело бременеене ви желя на всички!

Анна,
Ноември 2012