loading...

Пречистващите практики - Шаткарми, са важна част от традицията на Хатха йога. Описани преди повече от 1 000 г, днес те продължават да са все така значима част от пълноценната йога практика и един от основните методи за поддържане на здраве и хармония между тялото, умът и душата. Нещо повече, много лекари и болници по света ги използват широко в медицинската си практика.

За нас е нормално и естествено да се грижим за външното почистване на тялота си – да мием зъбите си, да се къпем, но е важно и необходимо да го почистваме и отвътре.

Нашето тяло започва да отделя токсини още от момента на раждането ни. Те продължават да се натрупват в нас докато растем. Освен това, докато изпълняват своите функции, отделните органи в тялото ни образуват 3 вида отпадни продукти – слуз, газове и киселини. Всеки един от тях е носител на различна енергия. Когато тези енергии са балансирани, всички системи в тялото ни – дихателната, храносмилателната, отделителната, нервната и останалите, работят в перфектен баланс.

Хатха йога препоръчва 6 групи пречистващи техники, наречени Шаткарми за балансиране на тези енергии. Думата шаткарма е съставена от 2 думи – "шат", което означава шест и "карма" – действие.

Пречистващите практики поматат на тялото ни да се освободи от натрупаните токсини и нормализират работата на отделните органи в него. Те въздействат и на подсъзнателния ни ум, като го освобождават от натрупаните мисли и емоции. Балансират Жизнената ни енергия и премахват блокажите в двата основни енергийни канала, през които тя се движи.

Едва след като тялото ни е изчистено, можем да преминем към следващите стъпки в Хатха йога – асани, пранаяма, мудри, бандхи. Тялото ни е добре подготвено за тях, чрез пречистващите практики.

Важно е да имаме предвид, че за разлика от останалите практики в йога – асани, пранаяма, пречистващите практики не бива да се практикуват всеки ден. Тъй като те са очистващи процеси, е необходимо да се изпълняват само когато токсините в тялото ни се увеличат. Честотата им на практикуване е много различна за отделните хора и зависи от степента на замърсяване на тялото и вътрешните им органи.

Шестте 6 групи пречистващи практики, описани в Хатха йога са:

  1. Нети: Изчистване на носните пъ тища. Нети стимулира различните нервни окончания в носа, активизира мозъка, балансира, стимулира центъра на интуицията.
  2. Дхаути: Серия от пречистващи техники, чиято цел е пречистване на целия храносмилателен тракт, пречистване на главата и пречистване на гръдния кош.
  3. Наули: масажиране и активизиране на коремните органи, което води до промяна на налягането в коремната кухина, увеличаване на кръвообращението, тонизиране на нервните сплитове
  4. Басти: Промиване и тонизиране на дебелото черво.
  5. Капалабхати: Дихателна техника, която пречиства дихателния тракт и подобрява функциите на мозъка.
  6. Тратака: Съсредоточено фиксиране върху произволен обект. Тази практика оказва благотворно въздействие не толкова на зрението, колкото на съзнанието. Тя развива концентрацията, успокоява ума и нервната система, дихателният процес и съня.

Въпреки че има само шест шаткарми, всяка една от тях се състои от най-различни практики.

Важно е също така да се знае, че особено в началото, е добре те да се прилагат под ръководството на опитен учител, който ще се съобрази с индивидуалните особености на практикуващия.