loading...

Семинар –йога практики за гръбначно-ставни проблеми


29.10.2017 - 29.10.2017
Записване Галерия

Водещ: Елена Михайлова-преподавател по йога при гръбначно ставни проблеми, диабет, астма и депресия
Представяне: Занимавам с йога от 2000г сама , а през 2003г открих йога курсове и започнах да практикувам с учител.
Завършила съм курсове по Чигун и радиестезия, инициирана съм в 1-во и 2-ро ниво
на Рейки. Всички тези знания обогатиха моите духовни търсения и засилиха връзката ми с космическия разум.По пътя на йога ме водят моите духовни учители и наставници - Парамахамса Ниранджананадна Сарасвати/Свами Ниранджан/, който приемам за свой гуру, както и Свами Шивананда и Парамахамса Сатянанда Сарасвати.
През 1996г получих травма на гръбнака и години наред търсих начини да премахна болките. Така открих асаните които ми помагат, тези които не ми помагат и всички други методи за лечение. За 21годишна практика със себе си и 10г с ученици имащи болки в различните части на тялото натрупах голям опит и с удоволствие ще го споделя с вас.

Ще говорим и практикуваме за:
•    Отстраняване на болките в гърба- подходящи практики
•    Връзката гръбнак и болести в тялото
•    Лекуване чрез стимулиране на чакрите с различни техники
•    Правилното изпълнение  при различни диагнози, възрастови групи, при индивидуални практики и групови занимания
•    Укрепване на гърба, подобряване на неговата здравина и гъвкавост
•    Хранене, диети подходящи за лекуване и облекчаване на травмите
•    Алтернативни методи на лечение
•    Видове асани и тяхното прилагане
•    Правилно разбиране на болката и лекуването и
•    Проследяване връзката болест и начин на мислене. Първоизточник на проблема.
•    Стави и ставни връзки, гръбнак-анатомия
•    Подходящи видове дишане
•    Релаксация
•    Медитация
•    Правилен подход  от йога учителите –коментари,насоки към практикуващия

Праграма:
10.00ч-11.15ч-йога занимание насочено към гръб-ставни проблеми
11.15ч-11.30ч-почивка
11.30ч-13.00ч-лекция –Защо ни боли?-първоизточник , методи за отстраняване на причината
13.00ч-14.00ч- обяд-в Дрийм хаус/ включен в цената на семинара/
14.00ч-15.30ч-лекция-асани,дишане,релаксация,медитация
15.30ч-15-45ч-почивка
15.45-17.00ч-йога практика
17.00ч-17.15ч-почивка
17.15ч-18.00ч-въпроси и коментариБолките в гърба могат да се появят след сериозна травма, след раждане, или в резултат на всекидневните ни дейности – физически, емоционални и психически.
Една от основните причини за болки в гърба е неправилната стойка на тялото. В нормално изправено положение поясната част на гръбначния стълб има естествена вдлъбната извивка под формата на разтегнато S. Тази S-образна извивка заедно със скелетните мускули в гърба е отговорна за поддържане на тялото изправено. След дългогодишно седене, стоене и лежане в неправилни пози на тялото, ние постепенно изгубваме тази извивка на гръбначния стълб, което се проявява в появата на болки, а често и в по-сериозни заболявания на гръбначния стълб – дискова херния, ишиас и др. 
Важно е не само да се освободим от болките в гърба, но също да имаме здрав и силен гръб, който да ни кара да се чувстваме леки и здрави.

Специално подбраните асани, позволяват на мускулите да се разтегнат по начин, по който да не се пренапрегат, докато изпълняват движения, които не са правили с години.
Загряващите асани разхлабват ставите и отстраняват сковаността в гръбнака и гърба. Укрепващите асани подобряват силата на специфичните мускули на гърба /както повърхностните, така и по-дълбоко разположените мускули/
Тонизиращите асани укрепват целият гръб, а разтягащите асани отстраняват възли и болки, които биха могли да се появят от силното свиване на мускулите от предишните серии.

Заключителните техники за релаксация успокояват натоварените мускули и възстановяват цялото цяло, подготвяйки го за ежедневните му ангажименти.
Гръбначният стълб е централната опора на тялото ни,позволява ни да стоим и ходим изправени /което е невъзможно за представителите на животинското царство/ и същевременно е основен предавател на информацията от главния мозък до отделните мускули, органи и жлези. 

Гръбначният стълб започва от основата на мозъка и достига до основата на таза. Състои се от 33 отделни кости – прешлени, свързани помежду си със силни лигаменти и връзки, благодарение на които тялото ни е стабилно и същевременно гъвкаво.
Вътре, в гръбначния стълб е затворен гръбначният мозък. Може да го наречем нашата информационна магистрала, тъй като той предава информацията между главния мозък и останалите части на тялото ни. Травмите на гръбначния мозък могат да доведат до парализа в определени части от тялото, затова той се нуждае от стабилна и здрава защита, каквато получава от костите на гръбначния стълб.
Заедно с гръбначния стълб мускулите на гърба са от изключително значение за поддържане на тялото изправено и осигуряване на движение.


Цената включва и обяд!

Цена: BGN 60

Инструктори: Елена Михайлова

Място на провеждане: Йога Студио Дивали, ул. Денкоглу 42