loading...

Шакти Йога (женски енергийни практики)


Инструктори: Стиляна Йорданова

В Шакти Йога следваме класическата традиция, към която добавяме и различни упражнения от други системи и учения, в ползите от които съм се убедила (на базата на личната си опитност) през годините. Целта ни е да изградим пълноценна и всеобхватна практика, съобразена изключително с женската анатомия и физиология, както и с вътрешните потребности на жената. 

Чрез Шакти Йога осъществяваме целите си, използвайки качествата, с които природата ни е  дарила – самовглъбеност, нежност, мекота. Разгръщаме безкрайния си потенциал, събуждайки вътрешната си сила и насочвайки творческата си енергия в желаната посока. На едно фино ниво се зареждаме с вдъхновение да сътворим мечтаната от нас реалност, да постигнем цялостно усещане за благополучие във всички аспекти на живота си.

На физическо ниво, освен с класическите асани, работим с мускулите на тазовото дъно и специфичните органи от женската полова система, които често пренебрегваме в ежедневието си. От тяхното състояние, обаче, зависи здравето на целия организъм, ето защо е важно да им отдадем необходимото внимание и грижа.

Практиките ни помагат да изпитваме по-голямо удовлетворение в интимния си живот; самочувствието ни се подобрява, а женствеността ни разцъвтява.

Специалните упражнения са добра превенция срещу смъкването на органите в малкия таз и са изключително ефективни при предотвратяване на често срещаната при жените инконтиненция на уринирането.

Шакти Йога може да подобри шансовете за забременяване след определена възраст, благоприятства преминаването през периода на бременността, улеснява раждането и облекчава симптомите на менопауза.Шакти йога с нефритено яйце


Нефритеното яйце е вероятно най-ценното бижу, което една жена може да притежава. То допълва и обогатява йога-практиката, придава й сила и дълбочина. С яйцето вътрешното движение е много по-осезаемо, а ефектът от упражненията – по-силно изразен. Нефритеното яйце осигурява достъп до най-скритите и интимни кътчета на душата и отвежда осъзнаването ни към свещеното пространство вътре в нас, нежно ни насочва към сърцевината на нашата женственост. Нефритът е ценен заради своите лечебни свойства, а в миналото е бил считан за камък - изразител на любовта.
Шакти Йога с нефритено яйце е подходяща както за начинаещи, така и за вече практикуващи, и може би е вашата практика ако:

* желаете да се свържете по-дълбоко със своята женственост и свещена сексуалност
* търсите начини да подобрите здравето си и да се заредите с енергия и вдъхновение
* искате да облекчите симптомите, свързани с месечния цикъл (често сменящо се настроение; силни, неконтролируеми емоции; нередовен или болезнен цикъл)
* се подготвяте за създаване на семейство
* се възстановявате след бременност
* искате да внесете повече чувственост и удовлетворение в интимния си живот
* търсите ефективни методи за себепознание
*обичате да опитвате нови неща

Шакти Йога с нефритено яйце включва:

*асани, които са подбрани според благотворния ефект върху женското тяло (подобряват функцията на всички органи и системи)
*упражнения с нефритеното яйце (подобряват здравето на репродуктивната система и са изключително ефективни при пролапс и уринарна инконтиненция)
*дихателни упражнения (подпомагащи контрола над мисловния поток)
*техники за осъзнаване и управление на емоциите
*работа с енергийните центрове (чакрите)
*релаксация

Ето и част от ползите, които практиката с нефритеното яйце ми донесе в личен план:

* „взаимоотношенията” ми с  моето тяло се преобразиха напълно – от непрестанна битка, изпълнена с критика, неприемане и горчивина, се превърнаха в красива връзка, базирана на любовта, грижата и радостта

* удовлетвореността в интимния ми живот нарасна значително

*   излекувах някои гинекологични проблеми, както и началния стадий на уринарна инконтиненция, причинена от дългогодишното носене на тежки предмети

* с течение на практиката от живота ми по естествен път отпаднаха много деструктивни навици, взаимоотношения и ограничаващи вярвания

* упражненията ме зареждат с енергия и вдъхновение, повишават настроението ми и ми носят усещането за лекота и хармония в живота

* чувствам се по-женствена и по-наясно със своята сексуалност

* с всеки изминал ден се свързвам все по-силно със своята дълбока, истинска същност и се доверявам все повече на нейния шепот и добивам все по-голяма устойчивост по отношение на външните обстоятелства
 

Практиките с нефритеното яйце изиграха (и все още продължават да играят) изключително трансформираща роля в моя живот, което ме вдъхновява да предавам нанатък с радост и любов.


Отворете пространство за Шакти Йога с нефритено яйце и в своя живот и се убедете лично в благотворния ефект, който оказва както на физическо, така и на по-фино ниво.