loading...

В доброто старо време хората се хранели с това, което сами си отглеждали. За да не се изтощава почвата и да бъде богата храната, бабите ни всяка година сменяли местата на боба и картофите например. В близост до конкретни насаждения се сеели определени билки и растения, които държали бръмбарите и други животинки на разстояние.

Това познание и съществуване в синхрон с природата за съжаление днес е потънало в прах и малко са хората, които си спомнят и се ползват от него.

В днешно време голяма част от храната, която поемаме е продукт на интензивно индустриално земеделие, отгледана е върху изтощена почва, но "обогатена" с всякакви чудотворни химикали. Химикали, които директно влизат в нашия организъм и са причина за куп алергии и нарушен метаболизъм в най-добрия случай.

Това е една от причините биоземеделието да става все по-популярно на толкова места по света. То е връщане към едновремешните методи, които следват ритъма на природата и нейните принципи, уважават биологичните цикли и най-важното - не използват пестициди, антибиотици, хормони и ГМО.

Биохраната е такава каквато трябва да бъде: чиста, свежа и пълноценна! За да бъде тя такава, необходимо е да се консумира в рамките на часове след като е набрана или произведена, а не след дни и дори месеци!

Няколко полезни съвета:

 • Когато можете, избирайте Биохрани: доказано е, че те са по-богати на витамини, минерали и антиоксиданти от обикновените продукти. Освен това те не задръстват стомаха с трудно усвоима химия под формата на безброй Е-та, и се произвеждат в хармония с природата. Те са по-вкусни и по-здравословни!
 • Избирайте местно произведени храни и сезонни плодове и зеленчуци: така избирате прясна храна, която не е замърсила атмосферата, изминавайки хиляди километри, за да стигне до трапезата ви. Хранете се според сезона. Не очаквайте ягоди и череши през зимата. Едва ли има нещо полезно в това извънсезонно "изобилие", което се поддържа с какви ли не алхимични трикове.
 • Купувайте директно от производителя. На фона на никнещите като гъби молове, по пазарчетата все още имаме лукса да пазаруваме непосредствено от производители. Тяхната храна е най-прясна и пълна с прана (жизнена енергия).

И не им вземайте глупавите пликчета, които са осеяли полята и нивите в плодните ни земи. 100 години са нужни на всяко найлонче да се разгради в почвата.

Носете си ленени чанти и хартиени пликове. А ако нямате - купете си био-разграждащи се торбички от нишесте и винаги дръжте няколко в чантата си под ръка!

* бъди зелен! живей зелено! *

по материали и вдъхновение от горичка.бг

~~~

* Време е за ваканция, но вземи със себе си и зелената идея! *

Туризмът е най-голямата индустрия на Земята. Замърсяванията, които идват от този сектор, са огромни. Очаква се броят на туристите да се утрои през следващите години. Балансат в екосистемите често е нарушаван поради застроването на плажовете и изсичането на горите за нови ски писти.Туризмът може да не е толкова черен, ако се практикува разумно. Чувал си за идеята за ЕКОТУРИЗЪМ. Тъй като по нашите ширини подобна оферта все още не е дошла, ще трябва да се справиш сам. Не е толкова трудно.

 • ПЪТУВАНЕТО   Колкото по-малко разстояние изминаваш, толкова по добре. Ако пътуваш с влак, няма никакви проблеми да пътуваш повече, защото в този случай има по-малко емисии, разделени между повече хора.
 • МЯСТОТО   Предпочитай малкото село пред големия почивен комплекс. Панелките, магазините и тълпите с хора ги гледаш всеки ден. Селата са уникални места за истинска почивка. Май няма много нужда да те убеждаваме. Истината е, че селският туризъм е и по-благопритен за околната среда. Комплексите дърпат много енергия, а и имат проблеми с водонабдяването.Дай шанс и на зелените хотели, те, за разлика от семейните къщи, могат спокойно да си позволят инвестиция в собствена пречиствателна станция, слънчеви панели, изобщо в целенасочена екополитика. Когато отсядаш в хотел, запитай какво се случва с отходните води, твърдите отпадъци, олиото в кухнята. Може нещо да им просветне.
 • ТВОЯТ БОКЛУК   Не оставяй боклук след себе си! Никога не забравяй да носиш торби, в които да събираш отпадъците след себе си. Особено когато си на диво място. За предпочитане е да ги носиш до възможно най-голямото населено място. В някои села няма сметища. Обичайна практика е след като прилежно си изхвърлил боклука в кошето, той да оиде в реката, която минава през селото. НЕ ЗАМЪРСЯВАЙ ВОДАТА! Когато се намираш сред природа, внимавай да не замърсиш водата на бистрото поточе заради недомислие. Избирай внимателно сапуна, който вземаш. Същото важи и за пастата за зъби. Защото, без значение колко нищожно ни се вижда замърсяването което правим, то оказва огомно въздействие на околната среда. Когато водите се просмучат в почвите, а от там в растенията, които използваме за хранене, собствените ни боклуци всъщност се връщат в нас. Често си казваме какво толкова, но не се замисляме, че освен нас и други хора замърсяват води и резултатът от това е на лице. България е една от страните с малка територи, не много богата на води, но те са с висока замърсеност, за разлика от други страни в Европа.
 • ПАРИТЕ   Харчи локално. По време на почивката направи каквото можеш, за да подкрепиш местния бизмнес. Използвай местни туроператори. Пазарувай в малки магазинчета. Помагаш даже ако навестиш местната кръчма. А сега ми кажи: " ти зелената идея уважаваш ли я или не? "
 • БАГАЖЪТ   Не вземай излишен багаж! Всеки знае какво е да се стяга бгаж. Чудиш се какво ли още можеш да помъкнеш и обикновенно раницата и куфарът са претъпкани. Следващия път се поспри за момент и си спомни, че колкото повече багаж вземаш, толкова повече гориво ще глътне транспорта.

НА ДОБЪР ПЪТ И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА МИСЛИТЕ ЗЕЛЕНО!

по материали и вдъхновение от горичка.бг

Градът - Твоята околна среда

Колкото и да обичаш природата и да милееш за нея, не можеш да отречеш, че градската джунгла е твоята околна среда. Положението е същото и с повече от половината население на Земята. Зарежи идеята, че за да заживееш в хармония с природата , трябва да се откажеш от градския живот и да хванеш гората. Има и други алтернативи, не толкова радикални. Всъщност градът ти дава доста добри решения на проблема с глобалното затопляне, защото, живеейки на куп, хората могат да намерят много по-ефективни начини за задоваляване на общите си нужди и така да оставят по-малък въглероден отпечатък. Зеленият град към който трябва да се стремим, предлага добро качество на живот на обитателите си срещу минимален природен ресурс. Може да ти изглежда утопично, но по света тези райки местенца съществуват и непрекъснато се увеличават. Все по-разпространена градска практика е вятърът да се впряга с перки, слънцето - в панели, дъждовната вода да се събира и използа в домакинството. Покривите на сградите пък се превръщат в зелени градини, които охлаждат толкова добре, че няма нужда от климатици. Изобщо решения има много - стига да се подходи с находивост и търпение. Ето и няколко предложения за начало:

 • Върви пеша   София е малък град (така е). Най-дългото разстояние в центъра се взема за не повече от 30 мин. Тръгнеш ли пеша, ще откриеш много интересни места, а и ще срещнеш много приятели. Зарежи колата, много станаха, няма място.
 • Карай колело   Суперначин да си винаги във форма, да виждаш града си под различен ъгъл и да си намалиш въглеродния отпечатък. Докато някои псуват и бибиткат рано сутрин, ти ще стигнеш съвсем спокойно и навреме на работа. Айде дано и скоро направят и истински велоалеи у нас.
 • Използвай градски транспорт   Метро, трамвай, тролей. Спестяваш на децата си замърсения въздух от престоя в задръстванията, спестяваш си нервите от ненормания трафик, сацилизираш (отблизо) със съгражданите. дупчи си билетче и пиши редовно писма с оплаквания от лошото обслужване до Градски транспорт, писма с изискване за пътни ленти само за градски транспорт до Софийска община и каквито други писма се сетиш. Вършат много повече работа от мърморене и оплакване.
 • Гласувай и общувай   Иначе как ще изискаш от упрвниците да се съобразяват с твоите зелени идеи. А и като си представя какви съседи имаш, по-добре да не ги оставяш да те избират. А след като гласуваш, не пропускай нито една идея, без да я изпратиш до съответните инстанции - кмета, КАТ, СО, првителството, парламента, президента, Европейската комисия, папата или домсъвета. Или най-доре до омбудсмана.
 • Намери си жилище близо до работата   Ако живееш на квартира, ще е по-лесно, но и закопуване на жилище близо до работата си струва. (Може и обратното търси си работа близо до жилището.) Така ще си спестиш много загубено време за транспорт, ще се разхождаш всяка сутрин до офиса и няма да закъсняваш заради задръствания.
 • Бачкай у дома   Ако имаш тази безценна възможност, използвай я. Достатъчно е: да сметнеш колко часа дневно прекарваш "като стрида в маршрутките", да се сетиш за някой колега, с който не си допадате, и за десерт - да си помислисш колко приятно и уютну се чувстваш, когато си вкъщи. съвременните технологий ще помогнат тази домошарска идея да се реализира все по-често.
 • Отбивай се често в парка   Няма значение кой парк. В София има много прекрасни паркове, да не говорим за Витоша. Действат перфектно срещу стреса. Ако имаш работа и лаптоп, на който може да я свършиш, комбинирай ги с някоя пейка на сянка. Дърветата са и най-добрия климатик в горещите дни.
 • Създай си квартален форум за енергийна ефективност   Както направиха в Зона Б-5 в София. Ето ти начин да намериш среддства от Евопейските фондове за въвеждане на енергоспестяващи технологии и за използване на слънцето и минералните води като допълнителни източници на енергия.
 • Погрижи се за любимите си зелени места в града   Като привлечеш хората, които също им пука за тях. един пример е неоформалната организация "Приятели на Докторската градинка".
 • Не позвволявай току така да се отсичат дърветата   Ето ти и един силен аргумент - глобите за отсичане на дърво без разрешение от общината са от 100 до 5 000 лв. за физически лица и от 1 000 до 50 000лв. за юридически лица. Оплакванията се отправят към дирекция "Зелени системи" на СО. Ти подай сигнал, те ще свършат останалото. И нали имаш камера на телефона, документирай престъпленията.
 • Засажай дървета   ако всеки засади по едно дърво в годината, много по-бързо ще се възстановят зелените площи (като примера на Китай и тяхната програма за зелен пояс).
 • Изхвърляй боклука си разделно   Когато седиш в любимия парк и се наложжи да изхвърлиш някоя пластмаса, а няма кошче за разделно изхвърляне - спомни си за Мохамед и задръж боклука в себе си. По-късно все ще минеш покрай някой цветен контейнер. Туристическите раници са удобни за целта, защото отстрани имат мрежика, където можеш да пъхнеш боклука.

по материали и вдъхновение от горичка.бг

***ВЕЧНОЗЕЛЕНИ ХИТОВЕ***

Всеки си има цвят фаворит, но на всички интуитивно ни се иска зеленото наоколо да в повече. Зеленото успокоява, дава надежда за живот и лекува. Не пропускайте вечнозелените хитове...

 • ЗЕЛЕНИЯТ ЦВЯТ   Зеленото е лечебен цвят с широк спектър на действие. Смята се, че носи облекчаване при клаустрофобия / страх от затворени пространства /, защото притежава свойството зрително да разширява пространствата. Казват още, че лекува сърдечни заболявания и главоболие, подобрява работата на черния дроб, стабилизира кръвното налягане и успокоява нервите. Зеленото притежава незаменимо тонизиращо свойство. Действа благоприятно на тимуса и имунната система. Цветотерапията го препоръчва и като емоционален отдушник - в бури моменти съзерцанието му може да оталожи емоциите ви. Освен това зеленият цвят упътва, насочва. Затова се обърнете към него винаги когато сте на кръстопът при вземане на вжно решение. Ако се колебаеете и изпитвате нерешителност, затворете очи и си представете зелени поляни.
 • ДЪРВЕТА, ПОЛЯНИ, ЦВЕТЯ   Има ли по-добра терапия за човека?! Биолози, психолои и медици уверяват, че тревата, дърветата, цветята, са способни да влияят на нашите възможности, желания и дори на продължителността на живота. Няма по-добра тренировка на имунитет от босото ходене по трева. Ако се практикува редовно, добавя и доза дълголетие, защото мекият зелен килим масажира биоенергийните точки, разположени по ходилата. А група учени доказаха, че стъпването по трева предпазва мозъчната тъкан от микросътресения, които се получават при ходене по асфалт или цимент и имат съществен принос при съкращаването на живота. В списъка на най-популярните зелени лечения са и дърветата, които поглъщат негативната енергия и зареждат с нови сили само с едно докосване. Прегръдката на бреза, дъб, липа или топола има силен оздравителен и подмладяващ ефект, твърдят специалисти по биорезонансна медицина. Под №1 обаче в класацията на вечнозелените хитове е легендарната рецепта за уморени очи - "взирай се в зеленина". Доказаният ? ефект се дължи на факта, че рецепторите, чувствителни към зелено, с всички негови оттенъци, в човешките очи са значително повече от останалите, които възприемат синия, виолетовия, червения и оранжевия цвят.
 • ЗЕЛЕН ЧАЙ   Пълен с букет от целебни свойства, той произлиза от същата суровина, от която се добива и черния. Но при производството му не се прилага термична обработка, опушване или ферментизация, благодрение на което се запазват всички витамини, микроелементи и ефирни масла. Зеленият чай съдържа четири пъти повече Витамин С от портокалите. Голямата му слава на вълшебно средство за дълголетие и подмладяване се дължи на съдържанието на полифенол - най-силния растителен антиоксидант, и кетахин - вещество с ясно изразено антиаково действие. Същият този кетахин превръща зеления чай в задължителна съставка на всяка диета или добавка за отслабване, тъй като ускорява метаболизма, а оттам и горенето на калории и намаляването на мазнините в тялото. Сред безценните му свойства е да подпомага изхвърлянето на тежки метали от организма. Напитката горещо се препоръчва на пушачит, защото подпомага постепенното освобождаване на натрупаните вследствие тютюнопушене вредни вещества. За да извлечете всички целебни ползи, трябва да се научите правилно да приготвяте зелен чай. Запомнете! Никога не заливайте изсушените листенца с вряща вода. Изчкайте врящата вода 5-6 мин. да се охлади и огава залейте чая. Полезното му действи се проявява максимално, когато се пие чист - без захар и мляко.Дневнат доза с профилактични цели според китайски хомеопати е 10 малки чашки, но практиката е наложила една осреднена стойност от 4-5 чашки.
 • МАРУЛЯ / И ВСИЧКИ ЗЕЛЕНОЛИСТНИ РОДНИНИ /   Зеленолистните зеленчуци са ни нужни не толкова като източници на витамини, колкото като директно зареждане с хлорофил. Хлорофилът е особено необходим на:
  • жителите на големите градове, които прекарват много време в затворени помещения;
  • всички, които приемат много лекарства;
  • активните и пасивните пушачи;
  • кърмачките;
  • страдащи от хронични възпалителни заболявания;

по материали и вдъхновение от сп. "По-здрави"

*****

КАКВО ПРАВЯ АЗ

Инициатива всеки да покаже, какво прави за да бъде Земята един по-добър дом за всички нас.

У ДОМА

 1. Монтирахме слънчеви колектори за топла вода – сметката за ток през лятото спада до 20-30 лв.
 2. Въпреки, че все още няма къде да се събират старите батерии – не ги изхвърлям на боклука. Адски са отровни!!! Събирам ги в една картонена кутия у дома в очакване на реализацията на проекта за поставяне в магазините на специални контейнери, в които да се събират употребените батерии и да се предават на преработващите предприятия. В България това е Никопол АД – производителят на батерии.
 3. И в офиса, и у дома събирам разделно отпадъците – хартия, метал и пластмаса (най-много са кофичките от кисело мляко, защото много обичаме айран и таратор! Къде се дянаха стъклените бурканчета за многократна употреба?!?!). В офиса имаме вече кафе машина и порцеланови чаши за кафе. Купуваме си големи бутилки минерална вода и им монтираме помпичка. Големите бутилки са практични да бъдат напълнени отново с минерална вода от София или Хисар.
 4. Подарявам дрехите и обувките на моите деца, които са им омалели на по-малки от тях деца на близки приятели, които знам че няма да ми се обидят. Естествено, че няма нищо обидно.
 5. Гася лампите в помещенията, в които няма никой и се опитвам да науча и децата си да правят същото. Слизам пеша по стълбите, а когато мога – и се качвам до горе. Децата ми го правят с удоволствие. Когато ползвам асансьора не светвам лампите на цялото стълбище.
 6. Спирам водата, когато си мия зъбите и използвам оптимално количество паста за зъби. Успях да убедя дъщеря си, да не слага огромно количество паста за зъби, както е показано на картинката и в рекламите, върху своята четка с аргумента, че не е екологично. В детската градина им прожектират филмчета на тази тема. Вярвам, че от нас зависи да направим децата си по-малки консуматори от нас и от нашите родители.
 7. Планирам изграждането на компостна купа в двора на кооперацията?! Това не се брои за сега, но все още нямам достатъчно познания в тази сфера. Твърдо съм решила, да си хвърлям обелките от картофи там.
 8. Почиствам фаянса у дома със сода бикарбонат. Отпушвам канала с оцет и сода.
 9. В кофата, с която мия пода, вместо препарати, слагам чист винен оцет. Прозорците също мия с гъба, на обратната страна на която има гума, подобна на чистачките на автомобил. Във водата слагам само оцет. Мирише, но се проветрява бързо. Имам преперат само за много замърсени участъци.
 10. Изключвам телевизора, видеото и ДВД-то от копчето, а не ги оставям на Стенд-бай режим само от дистанционното. Загасени от копчето на дистанционното дърпат около 10 % от тока, необходим за пълноценната им работа!
 11. На Коледа си купуваме живо дръвче, което после засаждаме в двора, догодина трябва да намерим друго място ;-)
 12. Сведох грима до малко руж и червило.
 13. Против комари и други насекоми използвам розова вода или лавандулов спирт, както и мрежи по прозорците. Като прочета етикетите на различните ефикасни репеленти – лошо ми става от разни букви с цифрички зад тях.
 14. Изключвам котлона поне пет минути преди да преценя, че спагетите или супата ми са напълно готови и оставям тенджерата върху котлона докато изстине напълно. Същото правя и с фурната.
 15. Разделям многопластовите салфетки на толкова пласта, колкото имат. Не е лошо и да се ушият платнени. Но не и докато в България не започнат да предлагат перилни препарати без фосфати.
 16. През горещите летни дни, намалих скоростта на центрофугата на пералнята ми. Пера почти всичко на 30 градуса. Може би не всички перални имат функция за „накисване”, но е много ефикасна и успешно замества функцията „предпране” – по-малко вода, по-малко препарати. За омекотител използвам винен оцет в малко количество.
 17. Купихме енергоспестяващи крушки за коридора на кооперацията.
 18. Поддържам голяма градина, с много цветя и декоративни растения навсякъде у дома, коридора на кооперацията и в офиса. Не е лесно, но пък е красиво. Заслужава си да знаете, че хлорофитумът – едно много разпространено и непретенциозно растение има способността да поглъща формалдехида, който е навсякъде около нас и е много отровен.

НА ПАЗАР

 1. Не купувам играчки на децата, за които са необходими батерии. Дървеното влакче, което ми подари най-добрата ми приятелка е най-добрата занимавка за моите деца – не е токсично и няма нужда от батерии. Огромното дървено сметало, което купих на дъщеричката си от „Икея” (от догодина и в България), също е супер занимавка.
 2. В тази връзка само да отбележа, че за разделното събиране на батериите в Австрия, забелязах „огромната” инвестиция, която са направили магазините, в които се продават батерии – картонена кутия, вероятно кашонче от някой продаван в магазина продукт, в която хората идвайки да си купят нещо просто слагат там използваните батерии. Естествено не се заблуждавам, че процесът свършва до тук, но ако някой от „Била” България прочете това не е лошо да се замисли за поставянето на „кашонче” на масичката, където си подреждаме покупките в найлоновите си пликчета – втора употреба. (Смятах да се въздържам от препоръки, но не можах да се сдържа ;-). В тази връзка и една инвестиция в поръчването на торбички от лен, вместо от полиетилен – пак с фирмения знак, щом като рекламата е толкова важна!!!
 3. В магазина и на пазара отказвам торбички. Ако е нещо малко – просто го пъхам в чантата си. Имам си една платнена ленена торбичка, която нося със себе си, а когато целенасочено отивам на пазар – просто си вземам наличните от къщи. Възнамерявам да си ушия още торбички от лен, с различен размер и да ги раздам на всичките си близки.
 4. Може би от тук трябваше да започна, но сега се сетих – в магазина не си купувам боклуци (junk food) – дадох си сметка, че лъскавата опаковка на пакетче тортила чипс е ужасно „неекологична”. (Това може да се отрази в благоприятен план и на линията ми! Е, не че някога съм прекалявала с чипса, но все пак…) Не купувам тези и други подобни боклуци и на децата си.

В ОФИСА

 1. Използвам и двете страни на листа, когато разпечатвам нещо по-дълго от една страница. Преди това, обаче форматирам документа, така че да се събере на минималния четен брой страници. Вместо примерно пет страници го събирам на четири като намалявам малко полетата отгоре, отдолу, отляво и отдясно и леко намалявам шрифта. Windows има една много свежа опция, която скоро открих – В менюто Print preview има една опция в иконка – Shrink to fit – с една натискане на клавиша шрифта се намалява оптимално, така че текстът да влезе в една страница по-малко. Може на някой специалист по текстообработка да звуча смешно, но така открих и неизвестната за мен опция шрифтът, на който работим да бъде не само цяло число като например 12, а 11,5 например. Пробвайте да регулирате и междуредието. Спасяваме гори, а горите спасяват нас!
 2. Принтера ми има функция – спестяване на мастило.
 3. Да живеят електронната поща и новите технологии!
 4. Гася си компютъра и го изключвам от мрежата, защото има батерии, а те дърпат ток от мрежата, независимо дали лаптопа работи или не.
 5. Старият принтер, който е матричен и е такава отживелица, след десет годишен живот, ще предам в Тонер Дайрект.

НАВСЯКЪДЕ

 1. Агитирам всички около мен да правят поне част от нещата, които правя аз. Някои хора ме гледат странно, но аз продължавам...
 2. Уча децата си на всичко, което знам. Вчера в парка, Люба видя една пластмасова чашка от кафе в тревата и рече: „Мамо, виж някой е замърсил околната среда!”.
 3. Търся информация и съдействам на екологични инициативи.
 4. Разпечатвам това само за родителите ми и за детската градина, защото те нямат e-mail. Ще го намаля до четири страници ;-) и ще печатам на гърба.
 5. Разчитам, че ще допълните списъкът ми с още идеи, а аз обещавам да ги администрирам и да ги препята до всички, които ми отговорят и ме подкрепят. Новата рубрика е – „Какво правиш ти?”. Всяка нова точка е огромна стъпка.

... И, за да не си помислите, че съм светица ще ви кажа, че все още карам кола и то на бензин, а за да не ми се сърдите много, ще ви кажа в своя защита, че обикновено и четирите места за заети.

Ако имате възможност купете си най-екологичния автомобил и на всяка цена гледайте филма „Неудобната истина”. Обърнете внимание на призивите в края на филма. Мога да ги изпратя на всеки, който прояви желание.

Преди всичко, обаче, всеки трябва да посади дръвче, даже две! Учените твърдят, че ако всеки жител на Земята посади по две дръвчета, скоро можем да се справим с проблемите на Глобалното затопляне!

Ако имате идеи и искате да ги споделите, пишете ни на info@yogadiwali.com

/Инициатива за по-чиста Планета/