Медитация и Йога Нидра

Медитацията е прекият път към състояние на дълбок покой и свързаност със своя вътрешен Аз. Нуждите на тялото ни да се отпуска, на съзнанието да се пречиства, на емоциите да се балансират, са доказани в днешното забързано ежедневие, в което живеем.

Медитацията ни помага да възпитаме съзнателност към собственото си тяло и ум. Тя ни помага да насочваме сетивата си навътре и да създаваме здрава връзка с вътрешния си източник. Чрез методите на йога са ни дадени много медитативни практики, с които ще ви запознаем в този йога клас. За да се освободим от натовареността от деня и да засилим енергийния поток в тялото си, ще започнем с кратка асана практика, преминавайки през пранаяма (дихателни) практики, за да достигнем до кулминационния момент с дълбоката релаксация и отпускане на всички нива ТЯЛО – ДУХ – СЪЗНАНИЕ.

Тази практика е за всеки, който има желание да работи със себе си в дълбочина.

Медитацията е седмото стъпало от осморния път на йога. При редовна медитация изпитваме усещане за спокойствие и баланс, бодрост и яснота, лекота. В състояние на медитация в мозъка се отделя серотонин – хормонът на щастието, който действа като естествен антидепресант, състоянието на паметта се подобрява – както способностите за запаметяване, така и за възпроизвеждане. Умът навлиза в състояние на висока възприемчивост и се достигат по-дълбоки нива на съзидателност вътре в нас. Ползите от медитативните състояния са наистина много. 20-минутна дълбока релаксация действа на тялото като дълбок сън, регенерира клетките и дава много вътрешна сила и издръжливост.

Продължителното присъствие в медитативни позиции изисква запазване на топлината в тялото. За целите на практиките, моля вземете си личен шал за медитация или тънко одеало, с които ще покривате тялото си.

Йога ни помага да реализираме истинския си потенциал, разкрива пред нас тайната как да живеем щастливо, в хармония със себе си и другите.