Йога за хормонален баланс

Хормоните са от ключово значение за правилното функциониране на тялото. Секретират се от жлезите с вътрешна секреция (ендокринната система), като сред основните са надбъбречните жлези, половите жлези, панкреасът, щитовидната и паращитовидните жлези, хипофизата.

Под въздействието на хормоните са основни процеси в организма, свързани с метаболизма, имунната система, менструалния цикъл и репродуктивните функции, както и доброто психическо състояние. Концентрацията на хормоните в кръвта варира, но е необходимо да бъде поддържана в определени граници. Всяко едно излизане от тези граници предизвиква хормонален дисбаланс, който се проявява като умора, отслабване/напълняване, репродуктивни проблеми, проблеми с менструалния цикъл, депресия/тревожност, безсъние, храносмилателни проблеми, косопад.

За поддържане на хормонален баланс са важни здравословният хранителен режим, пълноценният сън, контролирането на стреса, редовната физическа активност. Йога също е мощен инструмент за постигането и поддържането на хормонално равновесие.

В практиката „Йога за хормонален баланс” чрез специално подбрани асани и дихателни практики ще правим една своеобразна „разходка” из тялото си, като стимулираме правилното функциониране на жлезите с вътрешна секреция, дадем им нужното внимание и грижа, за да могат и те да ни се отблагодарят от своя страна с едно перфектно „дирижиране” на хормоните в тялото. Ще използваме и мудри и ще си отделим и време за успокояване на ума, за да се научим да управляваме стреса в ежедневието си и да не му позволяваме да нарушава физическата ни и психическа хармония. Ще се запознаем и по-отблизо със седемте чакри – именно те са и енергийните центрове директно свързани с ендокринната система.

Йога ни помага да реализираме истинския си потенциал, разкрива пред нас тайната как да живеем щастливо, в хармония със себе си и другите.