Споделено за бремеността

Споделено от Десислава Манова-Георгиева

Приказка за бременността
Реших да напиша тази история точно на рождения си ден, защото само година по-рано това беше най-съкровеното ми желание, докато се вглеждах в пламъка на свещичките върху празничната торта. Желание, което днес е красива реалност, а само след броени дни ще се превърне в най-невероятния подарък, който някога съм получавала от живота.
Често в представите на хората бременността е свързана със странни, дори плашещи картини на обездвижени жени, третирани повече като болни и неспособни да живеят живота си, така както са го правили до този момент… Всичко това се оказа много неразбираемо и далечно за мен, защото тези девет месеца се превърнаха в един от най-хубавите периоди в моя живот. Уникален и неповторим миг, с който се разделям с тъга. Усещането за този нов живот, който съм желала и чакала толкова дълго и който сега е част от мен, така както никога повече няма да бъде, най-невероятната и съкровена връзка с моето дете е нещо, което ми е трудно да облека в думи и да предам на останалия свят.
Всеки миг от така кратките девет месеца беше истинско щастие за мен, време, в което можех да усещам сърчицето на моето дете, което туптеше в ритъм с моето. Говорех с него от първия миг, в който разбрах, че то е част от мен и знам, че то е чувало всяка моя дума. Зная го, защото то винаги намираше начин да ми отговори, да ме накара да го усетя още по-силно. Един ден реших да му напиша писмо, което да му чета и с което да му кажа всичко, което вълнуваше сърцето ми. Така, сякаш връзката ни стана още по-силна и моите емоции станаха нейни емоции, когато плачех и бях тъжна, тя се вълнуваше с мен, когато се смеех в захлас и щастието преливаше от сърцето ми и тя сякаш танцуваше радостно в корема ми.
Всичко се случваше като в приказка и вместо да страдам от болки и неразположения, аз се наслаждавах на всеки миг от бременността до седмия месец. Тогава внезапно се появи много силна болка в таза и в левия крак, което превръщаше всяко мое движение в болезнено изпитание. Поговорих с близки и познати, както и с гинеколога ми и всички те ме уверяваха, че след като родя, тази болка ще отмине. Това първоначално ме ужаси, защото ми оставаха два дълги месеца, в които движението беше от изключително значение. Не можех и не исках да приема, че ще живея с тази болка през цялото това време и взех нещата в свои ръце. Всяка вечер, когато си лягах, визуализирах златна светлина, която вдишвах, а при издишването и тя преминаваше през всяко болезнено място и разпръскваше лечебен златен прашец върху него. Всяка сутрин когато се събуждах, се усмихвах и се молех тази физическа болка да не бъде част от деня ми и да мога да се движа без усилие. Практикувах това в продължение на десетина дни и един ден просто се събудих и болката вече я нямаше. Почувствах се щастлива и окрилена и готова да даря с още положителни емоции своето бебе.
Мили майки, разказах ви тази история, за да ви покажа, че само добрата воля, вярата и желанието да дадете най-доброто на своето дете още в първите месеци от живота му, са достатъчни, за да ви помогнат да преодолеете всяка болка. И не забравяйте – вие можете да се справите с всичко, трябва само да вярвате в това!

Споделено от Юлиана Зарева

Най – важният период от живота на една жена несъмнено е този на бременността. За съжаление в забързаното ежедневие което водим, е трудно да осъзнаем важността на този период и не намираме време да се радваме пълноценно на това време. Аз реших да не пропусна нито един ден от тези девет месеца, да намеря време да общувам със своето дете и да изживея една незабравима бременност. Ето защо се записах на йога през бременността и на йога за бременни с топки. По този начин, два пъти в седмицата, аз отделях време за себе си и за моето дете. Време, през което аз създадох дълбока връзка по между ни, време на усмивки и на истинско и осъзнато щастие. Йога ме научи как да общувам с моето дете, накара ме да осъзная колко съм специална и красива в този период от моя живот. Тя моделира тялото ми, помогна му да е здраво и подготвено за най – великият момент от бременността – появата на детето ми. Тя ме подготви за промените, които настъпваха през всеки месец от бременността ми. От часовете по йога аз се научих да дишам правилно, да релаксирам и почивам пълноценно. За мен посещенията в студио “Дивали” бяха най – хубавото нещо през моята бременност.
В студио “Дивали” аз се запознах с много бременни момичета, с които споделяхме вълненията и притесненията си.
Съветвам всички бременни жени да се запишат на йога през своята бременност, защото така тя ще стане по – щастлива и по – осъзната.
Хиляди благодарности на Дани Събева и Дани Керанова!

Споделено от Бояна Николова

Усмихнатото слънце в трапчинката на Дани беше първото нещо, което ме посрещна в студио Дивали. Не знаех какво да очаквам и тази топлина ме връхлетя, подсказвайки ми, че съм на правилното място. Бях бременна в 5 месец и ме чакаше едно чудно пътешествие. Исках да подготвя и тялото и душата си за срещата, исках да изживея пълноценно всеки миг, ясно съзнавайки, че по един или друг начин тези моменти ще бъдат отпечатъци, както в моето, така и в съзнанието на детето ми.
Започнах с йога практики, които ми помагаха да се чувствам в добър тонус и кондиция. Въпреки, че в началото посещавах само късните практики, което означаваше, че се прибирах вкъщи около 10,30 вечерта, не се чувствах изморена. Дори напротив получавах сили за утрешния ден. Спокойствието и хармонията, които Дани излъчва ме накараха да се доверя на тялото си и да се науча да го слушам, да повярвам, че то знае как и кое е най-добре за мен и за малкото зрънце в мен. Самите упражнения ми доставяха удоволствие. А по време на релаксациите се чувствах дълбоко свързана с детето си и намирах чист и светъл начин да общувам с него. След всяка практика се чувствах щастлива, че съм направила нещо добро за себе си и за бебето в мен, че сме направили нещо заедно. Това си беше нашата заедност, нашето общо начинание и нашите стъпки по нашия път.
В средата на 7 месец получих много силни болки в тазобедрената става. Изплаших се, защото имах подобни проблеми в предишната бременност и не можех да стъпя на крака си. Оказа се, че болките отшумяват единствено по време на йога практиките. Говорих с Дани Керанова („другата Дани”, както я наричаме с момичетата) и тя ми каза, че с упражнения ще се почувствам по-добре. Показа ми какво точно да правя, за да се чувствам по-добре. Много скоро съвсем изчезнаха и не са се появявали повече. Вярвам, че с упражненията успях да избегна и болките в кръста, които предния път много ме мъчиха.

Курсът „Вълшебните 9” започнах почти веднага. И въпреки, че вече съм мама на друго дете, знам, че винаги има какво да научиш. Всъщност този курс ми беше полезен, както за връзката с нероденото още дете в мен, така и за връзката със сина ми, който се развива с всеки изминал ден. Пък и всяко време си е уникално, само за себе си. Всяка бременност е различна, аз самата съм различна, с друга опитност, с други въжделения и мисли, с други емоции. Всяка дума, изречена или не на тези сбирки, ми даде толкова много. И съобщността да сме всички и да си споделяме надеждите, да научаваме новостите, които Дани ни представя, и разбирането и проникването в различни гледни точки, различни и разнообразни проявления на това вълшебно време – бременността.

В деветия месец изведнъж у мен нахлуха най-различни страсти и притеснения. Натоварих се с много задачи и всеки ден излизаха нови и нови. Притеснявах се, че няма да успея да свърша всичко запланувано и постоянно се чудех дали вместо това, не трябва да правя нещо друго. Единственото място, на което се чувствах спокойна, беше студиото. Знаех, че точно там, точно тогава е моето място. Чувствах се закриляна, на уютно и светло местенце. Знаех, че това време и място са най-доброто за мен и за детето ми в този момент.Отдадеността на Дани и любовта, с която говори и ни учи, ме вдъхновява да се обърна към себе си, но и в същото време да се чувствам приобщена и слята с всичката тази хармония и доброта, които тя притежава. Да се чувствам приобщена и към всички онези други момичешки очи, които скоро щяха да станат очите на майки, които вече са очите на майки, които също като мен преминаваха през най-чудния си период в живота. Усещането да си сред себеподобни, които те разбират, е невероятно. И няма нужда да се чудиш дали сега е удобно да говориш за бременността си пред отсрещния човек, дали не досаждаш със своите си усещания, дали пък те са нормални за другите хора, дали това все съм си аз или в мен се раждат нови неподозирани емоции, пък дори и представи. Е, там няма нужда да се преструваш и да се притесняваш дали всичко това е нормално. Защото, там, сред всички тези сладки коремчета, виждаш същите бляскави усмивки, като твоите, виждаш вълнението и сълзите в очите, само при споменаване на бебето, виждаш и чувстваш общата вълна на щастие, трепет, вяра и сила; виждаш в същото време и същите тревоги, страхове и опасения. Виждаш себе си в лицата на другите и се чувстваш сред свои – свързан по невероятен начин с другите. И в цялата тази еуфория от припознатост, намираш и ясно открояваш уникалността на твоята бременност, на твоите 9 месеца, на твоите усещания. И няма абсолютно никакво значение дали някога си се занимавал с йога, дали си се докоснал до нея, теоретично или практически. Защото това е място, където можеш да преживееш своята бременност по прекрасен, чуден начин, осъзнато и пълноценно, да се радваш на всеки миг и да се подготвиш за срещата и за дните след нея.

Благодаря на Дани за светлината, топлината и обичта, с които подхожда към всички нас. Благодаря й за вярата, подкрепата и близостта, които ми е дала и които продължава да дава, благодаря й за съветите и за напътствията. Благодаря й, че я срещнах – усмихната и сияйна. Надявам се съвсем скоро в бебешката йога да я срещам отново.

Благодаря на Дани Керанова за майчината загриженост и топло отношение, за специалните упражнения до късно вечер, за вниманието към болката ми и за борбата да я преодолеем заедно.

Благодаря на всички момичета като мен, които заедно с мен са намерили своето място там. Благодаря им, че сме срещнали бременностите си и сме вървели заедно през вълшебните 9.

Сега всеки момент чакам да се срещна с моята голяма любов. Знам, че раждането е борба, но знам, че е светлина и среща с най-голямото потвърждение за Чудото. Чакам спокойна и уверена в собствените си сили и в тези на природата в мен. Чакам в пълна хармония със себе си, съзнанието, тялото си и малката трошичка, растяща в мен.

Споделено от Катя

Занимавах се активно с йога и преди да забременея, сигурна бях че ще продължа и през цялата си бременност защото ползите за мен са неизброими. Но не предполагах и една друга важна роля която йогата ще изиграе в живота ми на бременна жена. Йогата се оказа нишката която държеше живота ми и психиката ми в изправност. Бременна в седмия месец се преместих да живея от Лондон в София. В склонността си да подценявам влиянието на промените върху себе си, и може би да надценявам собствените си възможности, дойдох пълна с оптимизъм и позитивна настройка. И въпреки, че това са положителни нагласи, височината от която се срутих тук беше главозамайваща за мен. От къща пълна с хора и емоции, от свят див и забързан в който никой не те забелязва, от ежедневно доказване, работа, танци, пътуване и учене, попаднах в тишина и самотно ежедневие, без ангажименти и планове за изпълнение, без приятели и социално обкръжение, без график и нужда от бързане, без цел и посока. Знаех с рационалната част от себе си, че това са неща от които трябва да се възползвам за да се науча на други уроци, различни от тези които съм учила досега, но светът ми беше застанал на главата си и се чувствах загубена, объркана, самотна, малка и непълноценна и много ядосана че се чувствам така. Единственото нещо което все още беше част от седмицата ми, от рутината ми както и преди, се оказа йогата. Бях намерила Йога Дивали още преди да се преместя и започнах да посещавам часовете за бременни при първа възможност. Освен че ми даваха всичко това което очаквах – добър физически тонус, спокойствие и релаксация, часовете по йога ми даваха една сигурност, че светът в които живея все още мястото което познавам, че е добронамерено и позитивно място, че има хора които мислят и усещат света като мен, че не съм се загубила напълно. Освен всичко останало, запознанството ми с други бъдещи майки и с Дани Събева, ми помогнаха да се почувствам отново част от една общност, да усетя че не съм сама и ми предадоха позитивизъм и ведрина от които имах силна нужда. Получих съвети, знания, увереност и споделени емоции. Сърдечно ви благодаря.
Днес оставих тази рутина и тези хора в студиото и знам че няма да се върна там същата. Когато дойда отново ще бъда друга. Надявам се че ще се върна там не сама а с моето малко момченце за йога мама и бебе. Искам отрано да го запозная с йогата и с всички хубави хора и емоции които човек може да срещне там.

Споделено от Мариета

Когато преди няколко месеца (объркана и уплашена от проблемната си бременност), разбрах за този курс, изобщо не вярвах колко радикално може да се промени както хода на бременността ми, така и отношението към този период от живота ми. Благодарение на вниманието и търпението на Дани, осъзнах че “наслаждавай се на бременността” не са просто думи на моите свободни, слаби и съвсем небременни приятелки, на които явно никак, ама никак не им е ясно колко сложно е всичко това :):):) Е, не се оказа чак толкова “сложно” всъщност. Та така и в случая, понякога нещата, които променят живота ти са удивително прости 🙂 Срещу минималните усилия, които положих (главно да ходя редовно на курса :)) получих резултат във всевъзможни направления- от асаните тялото ми стана гъвкаво, здраво и най-накрая способно да износи бременността, качих едва минималните килограми и се чувствам и изглеждам чудесно в тялото ми на бременна, лесно се справих с иначе упоритите болки в гърба и кръста, след редовните дихателни упражнения дори не се задъхвам като изкачвам стълбите (не ползвам асансьор, а съм почти в 9м., от добре поднесените лекции придобих достатъчно теоретични знания и увереността, че ще знам какво да правя когато се озова сама с бебето, неусетно станах съвсем спокойна и сигурна, че всичко ще бъде наред, някак се лиших от всички страхове и притеснения (преди това съпътстващи ме ежедневно), получих още и още ползи, които не съм в състояние да изброя…Разбира се, един голям бонус беше, че срещнах единомислие и сродни интереси в лицето на много нови приятелки, посещаващи тези курсове.
С голяма благодарност към Дани, която е една магьосница и прави всичко това възможно.

Споделено от Сибила

Казвам се Сибила Янева и съм на 29 години. Бременна съм с първото ми дете. Танцувам народни танци от почти 25 години. Когато разбрах, че съм бременна, спрях да танцувам, за да не предизвикам евентуални усложнения. Почти веднага започна да ми липсва физическата активност. След като бременността ми напредна до четвърти месец, започнах да търся курсове по йога за бременни, защото прочетох, че това е най-полезното за една жена в моето положение. За мое голямо съжаление това се оказа много трудна задача. Един прекрасен ден разбрах за курсовете в “Йога Дивали студио”. Записах се и това преобърна цялото ми ежедневие. От момента, в който започнах да посещавам курсовете по йога за бременни, започнах да мисля изцяло положително. Всички негативни мисли напуснаха съзнанието ми и аз се наслаждавам на един от най-чудесните периоди в живота ми. Страхът от раждането се изпари, физическата активност тонизира максимално тялото ми, а освен всичко това се научих да общувам с малкото същество, което расте и се развива вътре в мене. Попивам всяка дума от лекциите преди всяка практика и се научавам постоянно на нови и нови неща. Дихателните практики и упражненията ме зареждат с много енергия и сила. Опивам се да се храня рационално и здравословно. Като цяло се чувствам прекрасно след всяко едно посещение в “Йога Дивали студио”. Всички тук са страхотни и позитивни и те карат да се чувстваш специална! А коя бременна жена не би искала да бъде специална?
Благодаря ти Дани за всичко!

Споделено от Яна

Моята първоначална идея при записването на курса беше да намеря подходяща гимнастика за гърба и кръста, тъй като имах проблеми в тези области и трябваше да заменя упражненията които правех до преди забременяването с такива, подходящи за бременни.
Курсът “Вълшебните 9” се оказа много повече от това което очаквах. Включената гимнастиката наистина е безценна за всяка бременна, като се има в предвид, че не са много спортовете, които могат да се практикуват в това състояние. След всяко занимание се чувствам много тонизирана, особено след релаксацията в края. Започнах да правя част от упражненията сутрин преди да отида на работа и понасях деня много по-лесно, особено с напредването на бременността. Сега съм в 8-я месец и все още ги правя.
Особено приятна изненеда за мен се оказа теоретичната част на всяко занимание, посветена на важните моменти от бременността и раждането. Информацията се оказа безценна за мен, тъй като е насочена към здравословен и екологичен начин на живот както по време на бременността, така и при отглеждането на детето. За първи път чух, на пример, за пелени за многократна употреба вместо използването на традиционните памперси, чиито минуси са толкова много.
Курсът наистина е вълшебен, какъвто трябва да е всеки от месеците на бременната жена.

Споделено от Таня

Курсът за мен беше изключително полезен, както в теоритичната, така и в практическата си част. Научих страшно много важни неща свързани както с бременноста, така и с грижата за бебето и съм сигурна, че ще ми бъдат от голяма полза.
Относно практиките, освен че като цяло се усещах по-добре физически, действаха ми успокояващо и психически и ми помогнаха да почувствам детето си по-силно, да си представя по-ясно как изглежда и какво ще бъде. Сякаш връзката ми с детето стана по-осъзната и силна.

Споделено от Росица Писанова

Сега искам да опиша как се чувствах благодарение на всекидневните ми йога упражнения за бременни, с което ако мога макар и мъничко да повлияя на бъдещите майки, за да могат да се чувстват добре по време на бременността си.
Аз забременях след ин витро процедура. Преди процедурата изпълнявах упражнения, които са насочени главно към половите органи, в резултат на което се получи много добър резултат при пункцията на яйцеклетките – 17 бр.
След трансфера правех всекидневно йога нидра за релаксация и леки йога асани – и след 20 дни резултатът беше положителен – бременност.
През цялата бременност посещавах курса йога за бременни и ежедневно правех йога упражнения, като не спрях и да работя разбира се. Моя колежка от работата, се чудеше колко свежа изглеждам всяка сутрин и с какво прекрасно настроение съм ежедневно, само корема ми я подсещал, че съм бременна. Сутрин се събуждах с болки в кръста и силна болка в дясната тазобедрена става, но след изпълнението на подходящите за бременност асани болката изчезваше и аз се чувствах в перфектна кондиция и изпълнена с енергия за целия ден. Асани, дишане и релаксация изпълнявах до деня на раждането без прекъсване, в резултат на което имах безпроблемно протичаща бременност – без повръщане, без кървене, без никакви усложнения. Раждането започна нормално, но по лекарски показания и в предвид възрастта – 38 г. се наложи секцио и на Великден точно се роди моето малко момиченце – Ангела.
С това кратко описание на моите преживявания искам да посъветвам майките се движат, да правят подходящите йога асани, дихателни упражнения и релаксация, за да могат да се чувстват в перфектна кондиция до края на бременността и да изживяват с радост всеки един миг от това ”вълшебство” бременността.

Споделено от Петя

Йога ме изпълни с чувство на хармония и спокойствие по време на бременността. Тя ми даде възможност да осъзная по ясно нарастването на нов живот в мен. Общуването с бебето ми по време на часовете по йога, ми помогна да го почувствам по-добре и ми вдъхна увереност, че ще се справя по-лесно с отглеждането му.
Сега двете с Маги сме вече в къщи, спокойни и щастливи.
Благодаря ти Дани!

Споделено от Кристина Панова

Реших да посещавам йога курсове още през 3 месец от бременността си за да имам повече движение в ежедневието си. И така се записах на първия курс за бременни при Дани. Останах много приятно изненадана, т.к. получих това, за което бях отишла и нещо много повече.
Практиката по йога ми се отразяваше много добре на физиката и на килограмите, научих се как да подготвя тялото си за самото раждането. Научих се как да контактувам със своето дете, как да се наслаждавам на бременността си, какво ме очаква по време на бременността, научих техниките на дишане по време на раждане, от които смятам, че ще имам голяма полза, научих се как да се справям сама с отглеждането на своето дете, как да избера най-доброто за него и да му дам шанс за по-хубав живот. Смятам, че всички тези неща, които научих по време на курсовете са ме направили по-уверена и спокойна, готова да посрещна с радост първата си рожба. Сега съм в 6 месец и смятам да продължа да посещавам курсовете по йога до края на бременността си.
Много искам да благодаря на Дани, която направи този период от живота ми още по-пълноценен и пълен с положителни емоции.

Споделено от Владена Чолакова

Курсът бе от голямо значение за мен и искрено вярвам , че това е времето, в което жената трябва да обърне внимание на себе си, не в егоистичен аспект, а да насочи енергията към живота ,който носи и да подтготви ума и тялото си за това преживяване.
Двата курса, които посетих бяха наистина “вълшебни” за мен.Те ми донесоха увереност, самочуствие и спокойствие. Убедиха ме, че раждането освен уникално и прекрасно, е процес през който жената трябва да мине съзнателно, без болка и страдание, а с усмивка:) За мен бременността бе най-щастливият период от живота ми, и ражадането не го възприемах като краят на “безкрайната ” бременност, а напротив, като началото на новото, на промяната, която трябва всяка жена да прегърне със щастливо очакване и широко отворени ръце. Освен съветите ти за бременността, раждането , кърменето и отглеждането на малкия човек, контакта с момичетата и книгите, курсът ме подготви физически и емоционално за лекото, бързо, безболезнено и наистина прекрасно раждане. Желая искрено много късмет, щастие и позитивна нагласа на всички бъдещи майки и нека изживеят пълноценно всеки един миг от бременността си!
Прегръщам те Дани!

Споделено от Ирина

Благоря за споделените 2 месеца в студиото. Благодаря на Дани за прекрасните лекции и практики!
Благодаря за възможността да срещна нови хора и да имаме ( и аз и човекът до мен ) по- голяма яснота как да се подготвим и да посренем детето си!
Ако моя приятелка забременее, веднага ще и препоръчам Йога Дивали.
Пожелавам здраве и светлина!

Споделено от Теодора

Моята втора бременност беше пълна със знаци. Тъй като не им обръщах внимание, те ставаха все по-натрапчив, а аз ги заобикалях и отказвах да науча урока, който ми дават. Не можех и не желаех да се откъсна от нелепото си ежедневие, пълно с напрежение и бързане. Въпреки йога-практиката, продължавах да влагам ужасно много енергия в работата и да отдавам съвсем малко време на живота в мен. Така първо получих ангина, след това цистит, но не се отказвах от хилядите ангажименти, които бях поела.
Една вечер, в 30-та седмица от бременността си, започнах да усещам болки в кръста, които се увеличиха и преминаха ниско долу в корема. Бяха ясни знаци за преждевременно раждане, със силни и редовни контракции на всеки 5 минути.
Няма да описвам лекарските мнения, предписанията и процедурите, на които бях подложена. Терминът ми беше след повече от 2 месеца, а „положението”, както се изразяваха медиците, беше „на ръба”. Имах разкритие 2 см, изглаждане на шийката и непрекъснато стягане на матката. Трябваше да лежа почти неподвижно и да се боря с гравитацията. Първите две седмици след тази случка не знаех къде се намирам. Бях обзета от страх и съзнанието ми проектираше всевъзможни фатални изходи от ситуацията. Това от своя страна произвеждаше още повече напрежение и контракции и не можех по никакъв начин да се справя със ситуацията.
Реших да се обадя на Дани, чиито курсове посещавах от началото на бременността. Не бях сигурна какво точно искам да чуя от нея и не предполагах, че този петминутен разговор, ще промени изцяло възприятията ми. Когато затворих телефона, ме обля вълна на спокойствие и увереност. Тя звучеше толкова ведро и позитивно, че успя да накара ума ми най-сетне да замлъкне. Даде ми няколко прости насоки, които започнах да спазвам в следващите седмици. Тревожността ми изчезна, а тялото ми се подчини изцяло на съзнанието и започна да опровергава медицинските прогнози и очаквания.
Ето в какво се изразяваше моята програма. На физически план Дани ме посъветва да намаля приема на лекарствения препарат с магнезий, защото организмът не може да го усвоява пълноценно. За сметка на това започнах да си набавям продукти, които го съдържат в голямо количество – тиквени семки, бадеми, лешници, орехи, леща, боб и др. На ментално ниво започнах да правя ежедневна релаксация, в която се свързвах с детето си и визуализирах крайния желан резултат. Започвах практиката по същия начин, както и в курса на Дани, но добавях към нея позитивни утвърждения „Матката ми е спокойна и отпусната”, „Шийката е затворена и издължена”. След това правех скок във времето и си представях, че съм достигнала вече 38-мата седмица от бременността и благодаря на вселената, че е помогнала да защитя детето си. Опитвах се да обясня на бебето колко е добре за него да остане вътре в мен, докато дойде най-подходящият момент за неговото раждане. Постепенно контракциите започнаха да изчезват, след 4 седмици си позволих дори да правя кратки разходки и да започна отново заниманията с хатха-йога.
Когато рисковият период премина и вече бях в 9-тия месец, се върнах на курсовете при Дани. Тя ме напътстваше кои практики да избягвам, за да не натоварвам излишно мускулите на тазовото дъно. Въпреки че към този момент имах вече 4 сантиметра разкритие и докторите прогнозираха раждането да започне до часове, това не се случи. Родих нормално в 40-тата, без упойка, за час и петнайсет минути.

Споделено от Цветелина

Посещенията на практики “Йога през бременността” към студио “Дивали”, вярвам, бяха сред основните предпоставки да имам една лека и приятна бременност без никой от типичните за бременността неприятни симптоми, които повечето жени изпитват по време на този период. Започнах да посещавам практиките от средата на 3-тия месец от бременността ми и продължавам да ги посещавам (в момента съм в края на 38-ма г.с.). Чувствам се отлично, а след практика- лека, вдъхновена, хармонизирана и щастлива. По време на практиките правим разнообразни упражнения, които енергизират, но и релаксират тялото и ума ми. Правим визуализации, при които отпускаме тяло и мисъл,а също така се свързваме и духовно с растящото в нас бебе. Това засилва връзката с него и ни помага да комуникираме с него по един много мил и нежен начин. На практиките срещнах нови приятелки, с които обменяме идеи, мисли, опит за бременността, което също е много ценно за мен. Препоръчвам на всички бременни, които нямат изрични медицински противопоказания за практикуване на йога да посещават такива практики, и най-вече искам да благодаря на Даниела Събева (Дани), която води специално моят йога курс и спомага за чувството ми за една прекрасна и окрилена бременност!