Споделено за терапевтична йога

Споделено от Стефка Кръстева, 63 години

Ще изброя на кратко заболяванията си, които са доказани с необходимите изследвания. Не пия и не пуша.
1. БЪБРЕЦИ – Пиело нефрит
2. ЧЕРЕН ДРОБ – нарушена  от медикаменти функция
3. ЯЗВА НА ДВАНАДЕСЕТОПРЪСТНИКА- 8мм.
4. НАПРАВЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ  ЗА ОПЕРАЦИЯ: пластика Влагалище и Пикочен мехур и отстраняване херния на Ректума
5. Конартроза на тазобедрени стави и коляно. Оток на дясно коляно и ежегодно вадене на вода от него.
6. Операция на левия крак – Киста на БЕХТЕРЕВ
7. МИГРЕНА
8. ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА – Болест на Хашимото
9. ОЧИ – Перде на двете очи и астигматизъм
10. Хенрия на 2 лом бални прешлена, 3 смазани шийни прешлена и дископатия на десния крак
11. Високо кръвно налягане

Лекувала съм се медикаментозно. Провеждала съм лечение в Павел Баня. Правила съм физиотерапия. Носила съм лумбостат за поддържане на гръбнака. Лекувала съм се с билки.
Ефекта беше временен, докато пиех лекарствата – междувременно станах зависима от тях. След лечението ми в Павел Баня /2 пъти / останах на легло и инжекции, като след втория път започнах да събирам вода в дясното коляно. След билките на Ламбрев /пих ги 6 месеца/ получих язвата и непоносимост към билките. Правеха ми масажи от които  болките се усилваха и се налагаше лечение с инжекции .
Напълнях; не можех да ходя и отново наддавах килограми, беше омагьосан кръг- без изход.
Реших да се откажа от всичко и да потърся друг начин за подобрение на здравето си. За пълно оздравяване немислимо на тези години да  си въобразявам, че ще стане.
Започнах за мисля за Йога. Това продължи дълго време. Отидох на курс, но разбрах, че не е за мен. Не бях в състояние да направя нито една асана. Отново застой. Но не се отказах от идеята за Йога. Бях убедена, че това е единственото ми спасение, но нямах представа как ще стане.
Имам приятелка, която от години практикува Йога. Обърнах се към нея за помощ, като й обясних, че не съм за общо практикуваща Йога, нещо по-леко, като за стар и болен човек. И накрая успях! Тя  ми каза, че има приятелка, която е точно за мен. Даде ми телефона на Елена Михайлова, като ми обясни, че тя се занимава и с такива случаи като моя.
И така започнах Йога. Или както обяснявах на приятелите си: Лечебна физкултура чрез Йога. Може да няма такова понятие, но в курса правим точно това. В група сме 5 жени  в напреднала възраст и различни заболявания. Аз бях първата в групата и сама когато започнах. Нямах представа за какво става дума. Не знаех, какво е Ом, мудра, чакра и хиляди други неща, които ми предстоеше да науча. Не бързах, знаех, че не гоня прослужения, че много съм затъняла и няма да  е лесно. Започнах в къщи да практикувам Йога Нидра. Първите си познания получих от Елена, и продължавам да ги попълвам ежедневно от нея. Започнах  да ползвам и ИНТЕРНЕТ. Постепенно навлизам в дебрите на този дар наречен Йога.
Случвало ми се е да отивам на практика с главоболие, болки в краката, стомаха, неразположение. След това излизах без тези симптоми – напълно здрава, жизнеспособна, с тонус, щастлива. И това е след всяка практика и с всички от групата.
Днес 6 месеца откакто започнах курса, аз мога да правя практиките в къщи. Разбира се те нямат този ефект както на курса, защото сама чувствам, че не правя асаните както трябва, но винаги, при всяка една от тях, чувам гласа на Елена: ”дишай-издишай”, „изправи се”, „задръж в асаната”, „задръж вниманието си в практиката” и много други полезни и необходими наставления. Дори ефекта да е една десета, аз съм доволна, защото е крачка напред.
Сега намалих лекарствата – пия само жизнено важните /като Елтирокс за щитовидната жлеза/. Спрях лекарствата за кръвното, обезболяващите за язвата пия само в краен случай. Дори  мазилата за краката ползвам в краен случай.
Мога да ходя, да съм здрава през целия ден, което преди не ми се е случвало. Отказах се от млечните продукти, месото. Промених начина си на хранене. Промених мирогледа си. Спокойствието за което мечтаех е налице. Вече не съм напрегната, изнервена и негативно настроена. Промяната в мен се забелязва и от близките ми.
Знам, че много съм пропуснала, че  съм далеч от йогите. Такава  може би ще стана едва след 3-та година от практикуването си и тогава спокойно ще мога да се призная за йога.
Но съм щастлива, че вече промених начина си на живот – тава е постепенно, завинаги и окончателно!
Благодаря на Съдбата , че ме дари с познанието на  Йога. Благодаря на Надето Петрова, че ме свърза с Елена. И най- много благодаря на нея и на това, че я има. Убедена съм, че не съм единствената!
Благодаря ти Ели!

Споделено от Деси М.

Причините да започна да посещавам занимания по йога са много, но най-вече се стреснах от факта, че болките в десния крак, които ме тормозеха от няколко години се дължат на гръбначното изкривяване, което имам от дете. По мое време в училище ходехме на „изправителна“ по лекарско предписание, но тези грижи се оказаха крайно недостатъчни за решаването на проблема ми в зародиш.
След като тази пролет си направих пълни профилактични изследвания и всички специалисти потвърдиха, че в резултатите ми няма нищо смущаващо, обърнах внимание на невроложката, че десният крак ме боли периодично от горе до долу. В резултат получих направление за рентгенова снимка и не след дълго две доста сериозни диагнози – сколиоза и кокс артрит. Лечението, което ми предписаха се състоеше във физиотерапия с магнитен резонанс за 10 дни!?
Да си призная честно физическото ми здраве е добро и аз като доста енергична личност много държа на него. Друг е въпросът, че психиката ми не е много устойчива и всяка следваща депресия продължава все по-дълго, а излизането от нея е все по-трудно. Досега съм се справяла сама с тези състояния, но си давам сметка, че възстановяването ми не е пълно и че имам нужда от още нещо. И това нещо аз открих в йога…
Търсенето и намирането на отговори на въпросите, които ме вълнуваха от години стана все по-лесно след като започнах да практикувам йога в група, настроението ми ставаше видимо по-добро след физическите упражнения, а запознаването ми с йога философията ми даде възможност да гледам на живота с други очи.
Понякога е отчайващо да осъзнаеш колко си схванат, да се видиш отстрани грозно ядосан или да разбереш как си се затлачил с дреболии, но от друга страна е прекрасно, когато не сънуваш кошмари, когато хората започнат да ти се усмихват по-често, когато успееш да превъзмогнеш обидата и да осъзнаеш, че болката е изчезнала…
За да разбере човек дали йога е неговата философия и това, което търси, трябва да опита. Аз отлагах доста дълго време моя първи опит, но съм благодарна, че го направих и че вече имам отправна точка. Направете го и Вие, в това студио ще срещнете хора като Вас, които ще Ви помогнат за заобичате себе си такъв какъвто сте и да намерите своя пристан на спокойствие в бързо променящия се свят.