Анти-стрес йога

СТРЕСЪТ е “най-модерното” заболяване, което почти никой не взима на сериозно, докато не усети неговите късни последици, които изискват сериозно лечение, а то не винаги е успешно, за съжаление. Той действа бавно и незабележимо, като буквално разрушава тялото на психическо и физическо ниво, отслабвайки имунната система и “изтощавайки” по-бързо жизненоважните органи, като сърцето и кръвоносните съдове. Доказано е, че редица болести са последица от стреса, като техният брой неумолимо нараства.
Как да се справим с последиците от стреса – отпадналост, умора, тревожност, депресия, артериална хипертония, инфаркт, инсулт, диабет тип 2, рак и др.?

Според многобройни и авторитетни международни медицински проучвания, ЙОГА може да помогне в борбата със стреса, да подобри дишането и сърдечната дейност, да намали кръвното налягане и да повлияе благоприятно дори на мозъчната функция, намалявайки безпокойството и всекидневното психическо напрежение, с които всеки съвременен човек неминуемо се сблъсква.

ЙОГА е доказала се през хилядолетията система за поддържане на физически и душевен комфорт, особено необходим за съвременния динамичен и напрегнат градски живот, който много често е нездравословен и далеч от природосъобразните изисквания и норми. Тя е чудесен и масово достъпен начин да поддържаме тялото си в перфектна форма и тонус. Поредицата от йога асани (упражнения), комбинирани с подходящо йога дишане, имат доказан ефект върху сърдечно съдовата система, осъществяват “вътрешен масаж” на органите, подобряват оттичането на лимфата, еластичността на мускулите и сухожилията и балансират настроението. Йога има мощен антистрес-ефект и не на последно място заниманията с йога горят калории в най-проблемните зони.

Йога ни помага да реализираме истинския си потенциал, разкрива пред нас тайната как да живеем щастливо, в хармония със себе си и другите.