Йога за гръбнака и ставите

Болките в гърба могат да се появят след сериозна травма, след раждане, или в резултат на всекидневните ни дейности – физически, емоционални и психически.

Една от основните причини за болки в гърба е неправилната стойка на тялото. В нормално изправено положение поясната част на гръбначния стълб има естествена вдлъбната извивка под формата на разтегнато S. Тази S-образна извивка, заедно със скелетните мускули в гърба, е отговорна за поддържане на тялото изправено. След дългогодишно седене, стоене и лежане в неправилни пози на тялото, ние постепенно изгубваме тази извивка на гръбначния стълб, което се проявява в появата на болки, а често и в по-сериозни заболявания на гръбначния стълб – дискова херния, ишиас и др.

В заниманията от този модул работим в 2 посоки:

  • отстраняване на болките в гърба
  • укрепване на гърба, подобряване на неговата здравина и гъвкавост

Важно е не само да се освободим от болките в гърба, но също да имаме здрав и силен гръб, който да ни кара да се чувстваме леки и здрави.

Специално подбраните асани позволяват на мускулите да се разтегнат по начин, по който да не се пренапрягат, докато изпълняват движения, които не са правили с години.

Загряващите асани разхлабват ставите и отстраняват сковаността в гръбнака и гърба. Укрепващите асани подобряват силата на специфичните мускули на гърба (както повърхностните, така и по-дълбоко разположените мускули).

Тонизиращите асани укрепват целия гръб, а разтягащите асани отстраняват възли и болки, които биха могли да се появят от силното свиване на мускулите от предишните серии.

Заключителните техники за релаксация успокояват натоварените мускули и възстановяват цялото тяло, подготвяйки го за ежедневните му ангажименти.

Гръбначният стълб е централната опора на тялото ни, позволява ни да стоим и ходим изправени (което е невъзможно за представителите на животинското царство) и същевременно е основен предавател на информацията от главния мозък до отделните мускули, органи и жлези.

Гръбначният стълб започва от основата на мозъка и достига до основата на таза. Състои се от 33 отделни кости – прешлени, свързани помежду си със силни лигаменти и връзки, благодарение на които тялото ни е стабилно и същевременно гъвкаво.
Вътре в гръбначния стълб е затворен гръбначният мозък. Може да го наречем нашата информационна магистрала, тъй като той предава информацията между главния мозък и останалите части на тялото ни. Травмите на гръбначния мозък могат да доведат до парализа в определени части от тялото, затова той се нуждае от стабилна и здрава защита, каквато получава от костите на гръбначния стълб.

Заедно с гръбначния стълб, мускулите на гърба са от изключително значение за поддържане на тялото изправено и осигуряване на движение.

ВАЖНО: При посещение на практиката за първи път е препоръчително да дойдете в студиото поне 15 минути преди началото й за разговор с инструктора относно здравословните ви предизвикателства и болежки.

Йога ни помага да реализираме истинския си потенциал, разкрива пред нас тайната как да живеем щастливо, в хармония със себе си и другите.