Йога през бременността

Месеците, в които носим детето в себе си са безценни и твърде кратки. Това е истинско пътуване в един непознат свят – време на огромни промени! Участваме в създаването на един нов живот не само с тялото си, но и с ума, с духа и емоциите си.

Йога може да ни помогне да изживеем своята бременност в радост – пълноценно и осъзнато, превръщайки се в активна част от сътворяването на новия живот.

В часовете по “Йога през бременността” изпълняваме специално подбрани йога упражнения за този период от живота ни. Те ни помагат да поддържаме тялото си в добра физическа форма и ни учат да се вслушваме в ритъма на своето тяло. Изучаваме и специални движения, които скъсяват пътя на бебето ни и ускоряват процеса на раждане.
Научаваме се да дишаме по-дълбоко и пълноценно, а също и как да дишаме по време на контракциите и същинското раждане.

Отделяме специално внимание на мускулите на тазовото дъно, тъй като те играят важна роля по време на раждането. Учим се да ги усещаме, да контролираме тяхното движение и да ги отпускаме съзнателно при раждането.

Изпълняваме специални техники за релаксация и пълно отпускане на тялото, придружени от визуализация и мислен контакт с детето.

Положителни въздействия на Йога по време на бременността

*Добра физическа форма, издържливост и гъвкавост на тялото – Когато практикувате йога вие разтягате вашите мускули и тъканта, която ги обвива, стимулирате работата на вътрешните органи, подобрявате циркулацията на кръвта в тялото и по-доброто му снабдяване с кислород, дишате по-съзнателно и фокусирате вниманието си навътре, посредством различни методи за концентрация.
* Намаляване болките в гърба – По време на бременността, с нарастването на вашето бебе, расте и коремът и центърът на тежестта на тялото се премества напред. Лошата стойка причинява напрежение в гръбначния стълб, което води до болки във врата, в горната част на гърба и кръста. Тя затруднява дишането ви, тъй като се притискат белите дробове и техният дихателен капацитет намалява. Специалните йога пози ще ви помогнат да се научите да заемате правилна стойка, така че да щадите гърба и да дишате по-леко и по-пълноценно.
* Намалява отоците в ръцете, глезените и ходилата – Растящото ви бебе притиска големите вени, които връщат кръвта към сърцето. Това може да доведе до отичане на крайниците ви, особено през последните седмици на бременността. Редовното практикуване на йога подобрява циркулацията на кръвта в тялото ви и повишава многократно приема на кислород. Благодарение на това отоците намаляват и се разнасят.
* Облекчава храносмилателните проблеми – Вашето растящо бебе притиска храносмилателните ви органи, което често води до стомашни неразположения, киселини, подуване и констипация. Щадящите и нежни йога пози са много полезни срещу тези дребни, но твърде неприятни неразположения.
* Помага ви да се подготвите физически за раждането – Редовното практикуване на определени асани в седящо и клечащо положение тонизира мускулите на тазовото ви дъно, които участват много активно в процеса на раждането. Тези асани са част от програмата ни за йога през бременността и помагат да направите тези мускули еластични, да ги укрепите и тонизирате. По време на самото раждане ще сте в състояние да ги използвате ефективно в ключовия момент на напъните, с които извеждате бебето си на бял свят.
* Емоцонална близост и подкрепа – Практикуването на йога в група ви дава възможност да контактувате с други жени, които разбират вашите усещания и преживяват също като вас промените в телата, умовете и емоциите си. Ще намерите нови приятели, с които говорите на един език.
* Известно е, че бременността и раждането предизвикват изменения на вътрешните органи. Някои млади майки получават т.нар. смъкване на дебелото черво, на матката, което нарушава нормалните им функции. Това е един сериозен здравословен проблем, който може да бъде отстранен, когато навреме се обърне внимание. Той може да се предотврати или коригира, ако органите вече са се деформирали, с правилно дишане и упражнения в лежаща поза.

Неразположения по време на бременността

Много от неразположенията по време на бременността могат да бъдат на психологична основа и не е задължително да се проявят при всяка жена. Но някои имат обективен характер.

Влошаване на храносмилането
Храносмилателните проблеми могат да се дължат на липсата на пространство, тъй като бебето расте и заема все по-голямо място. Хормоналните промени допринасят за появата на запек. Релаксацията, течностите, добре балансираната диета с храни, богати на фибри, и редовните упражнения, дават по-добри резултати от вземането на лаксативи. Желателно е да се избягват храни, които предизвикват образуването на газове – боб, зеле, карфиол, краставици, лук, ряпа, репички. Хранете се на редовни интервали от по 4 часа и между основните хранения пийте чаша плодов сок. Чаша топла вода рано сутрин със или без мед и лимон също помага за доброто функциониране на червата. Избягването на напрежението и редовните физически упражнения са най-добрата профилактика срещу запека.

Разширени вени
Увеличаването на тегло по време на бременността оказва допълнителна тежест върху краката. Жената трябва да почива редовно в легнало положение, като краката се поставят върху купчина възглавници или мека натъпкана торба на височина около 50 см.
Осигурявайте си достатъчно цитрусови плодове, тъй като съдържат голямо количество витамин С, който укрепва стените на капилярите.
Избягвайте дълго време да стоите прави (не повече от половин час). Ходенето е най-добрата профилактика срещу разширени вени. Работата през деня трябва да се редува с почивка.

Стрии
По време на бременност кожата на корема и бедрата се опъва и се появяват дълги резки (стрии). Необходим е масаж на кожата с масажно масло и витамин Е. Нагрейте маслото и масажирайте кожата на гърдите, корема, бедрата и хълбоците веднъж или два пъти дневно. При разтягането на кожата се усеща сърбеж. Разтривайте мястото с длан – така топлината от масажа ще облекчи сърбежа. Не се чешете с нокти.

Тъмни петна
При някои жени се появяват петна по лицето. Не се безпокойте, те са временни и ще изчезнат след раждането.

Безсъние
Усещането за нарастваща утроба може да причини болки в гърба или дискомфорт в долната част на корема, което може да доведе до безсъние. В този случай се препоръчва да се прави релаксация.

Затруднения в дишането
Те могат да се дължат на емоционални проблеми (тревога, стрес) в периода на ранната бременност или при нарастването на утробата в по-късен етап. Диафрагмата избутва нагоре белите дробове с развитието и увеличаването на плода. Овладейте дихателните йогийски техники.
Освен че влива енергия в тялото, дишането има дълбоко влияние и върху нервната система. Бързото накъсано дишане ни кара да се чувстваме разтревожени и стресирани, докато бавното дълбоко дишане незабавно ни успокоява. Доброто самочувствие и хармоничното уравновесено състояние е от особено значение за бременната жена.

Болки в лигамените
Връзките, които поддържат утробата, се разтягат с нейното нарастване. При по-силно опъване може да се прояви болка, но тъй като връзките са еластични, те се регулират сами. Когато усетите болка при изпълнението на някое упражнение, сменете положението си, за да я избегнете.

Йога ни помага да реализираме истинския си потенциал, разкрива пред нас тайната как да живеем щастливо, в хармония със себе си и другите.